Fedezze fel ezt a trükköt, amellyel könnyedén kinyithatja az üvegeket. Gyakori probléma, ami az idegeinkre mehet, de néhány alapvető fizikai ismerettel megoldható.
Könnyű befőttesüveg-nyitási tipp: soha többé nem kell aggódnia
A vákuumos befőttesüvegek kinyitását megnehezíti a fedélre nehezedő nyomás. Tájékoztatásul közöljük, hogy egy átlagos méretű befőttesüvegnél a kupakra ható erő 800 newtonnak felel meg. Más szóval, ez olyan, mintha egy 80 kg súlyú embert emelnénk fel. Ezért van az, hogy néha nagyon nehéz kinyitni egy befőttesüveget. A súrlódás fizikája a titka a fedél felszabadításának.
A kezek és a fedél között csúszás alakul ki, és ez a súrlódási együttható növekedésével fokozódik. Ahhoz, hogy könnyen kinyithassunk egy zárva lévőnek tűnő befőttesüveget, a lehető legjobban optimalizálnunk kell a kezünk és a fedél közötti súrlódást.
Hogyan lehet ezt elérni?
Először is győződjön meg róla, hogy a keze teljesen száraz, vagy vegyen fel gumikesztyűt. A súrlódás optimalizálása érdekében a fedelet fóliába is becsomagolhatja.
Használhatja a hőtágulás elvét is. Ennek lényege, hogy a kupakot lánggal melegítsd fel, hogy a fém kitáguljon, és kinyíljon az üveg.
Végül egy evőeszközt nyomhat a kupak széle alá, és megemelheti kicsit a kupakot. Így a vákuumzárás felbontásával beengedi a levegőt. Utána könnyen lecsavarható a tető.