Az ünnepek közeledtével mindenki sütögetne ezerrel, de a vaj horror ára miatt sokak kedve elmegy a nagy sütési projektektől. Na, de ne aggódj, mert nem kell kidobni a receptkönyvet – van pár szuper alternatíva, amivel a vajat simán helyettesítheted.
Íme a legjobb helyettesítők:
Margarint bele!
A margarin a legkézenfekvőbb megoldás. Bármilyen sütihez jó: kuglóf, kelt tészta, linzer – mindet imádja. Ugyanúgy keverheted, olvaszthatod, mint a vajat, és az arányokat sem kell túlgondolni, mehet 1:1-ben. Krémekhez is szuper, szóval tortát is simán tölthetsz vele.
Olajozd meg!
A napraforgó- vagy repceolaj is remek, főleg ha semleges ízre van szükséged. 100 gramm vajat cserélj le 3-4 evőkanál olajra, és kész. Ha kicsit extrább ízt akarsz, olívaolaj is játszik, de ez inkább csokis vagy diós sütikhez passzol, mert erősebb az aromája.
Banánnal minden jobb!
A banán nemcsak egészséges, hanem a sütiben is csodát tesz! Ha csokis sütihez vagy kuglófhoz használod, a pépesített banán tökéletesen összefogja a tésztát. Ráadásul még tojást is helyettesíthetsz vele. Csak nyomkodd szét, és ugyanannyi banánt használj, amennyi vaj lenne a receptben. Egy kis plusz banáníz garantált – szóval ezt vedd figyelembe!
Avokádó – az egészséges zöld arany
Ha van otthon érett avokádód, hajrá! Nyomd péppé, és mehet a sütibe. Az íze enyhe, de a zöld szín meglephet – ezt egy kis kakaóval könnyen eltüntetheted. Gyümölcsös sütikhez szuper választás, és az arány itt is egyszerű: 1:1 a vajhoz képest.
Kókuszolaj, ha szilárdság kell
A kókuszolaj tökéletes alternatíva, ha egy kis masszívabb állagra vágysz. Linzer, keksz vagy más omlós süti is jól kijön vele, és ugyanannyi kell belőle, mint a vajból. Egy kis kókuszos aroma plusz ajándék!
Ne hagyd, hogy a vaj ára keresztbe tegyen az ünnepi sütögetésnek! Margarinnal, olajjal, banánnal, avokádóval vagy kókuszolajjal is csodás sütiket alkothatsz. Csak egy kis kreativitás kell, és a konyha illata ugyanúgy ünnepi lesz, mint mindig!