A fából készült vágódeszkák az egyik legnépszerűbb konyhai eszközök közé tartoznak Magyarországon. Könnyűek, környezetbarátok, és nem tompítják a késeket. Azonban idővel koszolódnak, és mechanikai sérülések is érhetik őket. Mindennapi használat során ez természetes, de a kellemetlen foltok vagy szagok, amelyek befolyásolhatják a következő alapanyagok higiéniáját, nem sok örömet okoznak. Szerencsére néhány bevált házi praktikával könnyedén visszaadhatod a deszkád régi fényét.
Miért igényel különös gondozást a fa vágódeszka?
A fa – a műanyaggal ellentétben – természetes, porózus anyag. Ez azt jelenti, hogy könnyen magába szívja a folyadékokat és a szagokat, és akár baktériumok is elszaporodhatnak benne, ha nem tisztítod és kezeled megfelelően. Ehhez elegendő időnként egyszerű tisztítást és kezelést végezni könnyen elérhető anyagokkal.
Hogyan tisztítsd meg a fa vágódeszkát lépésről lépésre?
1) lépés: Tisztítás és fertőtlenítés forró vízzel
Az első lépés a deszka felújításában a felületének alapos tisztítása. Mielőtt továbblépnél, távolítsd el az ételmaradékokat egy puha szivaccsal és meleg vízzel.
Ezután öntsd le a deszkát forró vízzel. Miért fontos ez? A forró víz természetes fertőtlenítőszerként működik, amely elpusztítja a legtöbb baktériumot és vírust a fa felületén.
Helyezd a deszkát a mosogatóba.
Lassan öntsd le forró vízzel úgy, hogy az egész felületet ellepje.
Hagyd a deszkát pár percig száradni.
Ne feledd, hogy a forró víz nemcsak tisztít, hanem feloldja a szennyeződéseket is, így azok eltávolítása a következő lépésnél könnyebb lesz.
Ha a deszka felületén sok a vágásnyom, és már nem mutat jól, csiszolással is felfrissítheted.
2) lépés: Természetes peeling durva sóval
Amikor a deszka tiszta és száraz, ideje mélyebb tisztítást végezni. Ehhez durvaszemcsés sót használj, amely gyengéd peelingként távolítja el az elszíneződéseket, zsírt és egyéb szennyeződéseket a fa pórusaiból.
Szórj bőven durva sót a deszkára. Használhatsz tengeri vagy kősót is – a lényeg, hogy a kristályok durvák és súroló hatásúak legyenek.
Végy egy fél citromot, és használd „szivacsként”. Körkörös mozdulatokkal dörzsöld be a sót a deszka felületébe. A citrom illóolajai és fertőtlenítő hatása eltávolítja a szagokat is.
Hagyd hatni a sót és a citrom levét pár percig.
Végül öblítsd le a deszkát meleg vízzel, majd szárítsd meg papírtörlővel vagy ronggyal. Ezzel a módszerrel a deszkád nemcsak tisztább, hanem friss illatú is lesz.
Egyébként a sót ecettel is kombinálhatod tisztításkor. Ehhez dörzsöld be a deszkát sóval, öntsd le ecettel, majd alaposan öblítsd le meleg folyó vízzel.
3) lépés: Védelem olajjal
Az olajozás fontos lépés, amely meghosszabbítja a deszka élettartamát, és ellenállóbbá teszi a nedvességgel szemben. Az olaj védőréteget képez a felületen, megakadályozva a víz beszivárgását az anyagba.
A legjobb választás az élelmiszerrel érintkezésre alkalmas ásványi olaj. Alternatívaként használhatsz antibakteriális tulajdonságú kókuszolajat vagy lenolajat is, ha a természetes anyagokat részesíted előnyben.
Önts egy kevés olajat (kb. egy teáskanálnyit) a deszka felületére.
Puha ruhával vagy papírtörlővel egyenletesen oszlasd el az olajat, miközben beledörzsölöd a fába.
Hagyd, hogy a deszka néhány órán át vagy egész éjszaka magába szívja az olajat.
Ha a fa teljesen felszívta az olajat, ismételd meg a folyamatot, amíg a felület sima és enyhén fényes nem lesz.
A rendszeres olajozás (havonta vagy gyakrabban, ha intenzíven használod a deszkát) nemcsak praktikusabbá, hanem esztétikusabbá is teszi a deszkát.
Ezek a tippek időtállóvá teszik a fa vágódeszkát
Ha betartasz néhány egyszerű szabályt, és rendszeresen ápolod a fa deszkádat, hosszú évekig örömöd leled majd benne. Íme, amit ne tegyél a fa vágódeszkával:
Ne áztasd vízbe – a fa deszka hosszabb ideig tartó vízbe merítése deformációt vagy repedéseket okozhat. Ehelyett használj nedves rongyot a tisztításhoz.
Ne mosd mosogatógépben – a mosogatógép forró vize és mosószerei károsíthatják a fa szerkezetét, rövidítve ezzel az élettartamát.
Azonnal tisztítsd meg a foltokat – például céklát vagy répát vágva, hogy elkerüld a visszafordíthatatlan elszíneződést.
Időnként fertőtlenítsd – ecettel vagy víz és citromlé oldatával törölheted át, hogy megakadályozd a baktériumok szaporodását.
Mindig alaposan szárítsd meg, mielőtt elrakod.
Ne vágj ugyanazon a deszkán húst és zöldséget – a húsnak és a nyers halnak legyen külön deszkád, például műanyag.