Egyes konyhai praktikák annyira egyszerűek, mint amennyire értékesek. Érdemes megismerni és alkalmazni őket, mert még a legegyszerűbb ételek elkészítésekor is különleges gasztronómiai élményt nyújthatnak. Ráadásul időt, pénzt és energiát is spórolhatsz velük.
21 tipp séfektől
A mandula és más diófélék könnyen meghámozhatók, ha először 1-2 percre forró vízbe, majd hideg vízbe áztatod őket.
A főtt rizs hófehér lesz, ha a főzővízhez egy kevés ecetet adsz.
Ha túl sós lett a leves, tegyél némi gabonát (például rizst) egy gézbe, és merítsd a levesbe – ez felszívja a felesleges sót.
A főtt tojás sárgája nem fog szétmorzsolódni szeleteléskor, ha a kést előtte hideg vízbe mártod.
Ha könnyed fokhagymaízt szeretnél az ételnek, anélkül hogy túl intenzív lenne, dörzsöld be a tányért egy gerezd fokhagymával, mielőtt az ételt ráteszed.
A máj (sertés, marha vagy csirke) puha lesz, ha csak a főzés végén sózod meg.
A sör remekül használható hús- és zöldségételek elkészítéséhez. Például szójaszósszal keverve kiváló pác sertéshez, marhához vagy bárányhoz, míg egy kevés barna sör a párolt zöldségek ízét még finomabbá teszi.
Tökéletes tejfölös krémet kapsz, ha habveréskor egy tojásfehérjét is hozzáadsz.
Hogy az almák ne tömörüljenek össze a pitében, előtte forgasd meg őket lisztben.
A főtt bab színe világos marad, ha főzés közben nem feded le az edényt.
Ha tiszta húslevest szeretnél, főzés közben dobj bele egy jégkockát, majd forrald fel újra.
A fasírtok és húsgombócok lágyabbak és ízletesebbek lesznek, ha reszelt hagymát vagy krumplit adsz a darált húshoz.
A marhahús már félórás majonézes pácolástól is puhább és ízletesebb lesz. A páchoz keverhetsz mustárt is.
Aranybarna, ropogós kéreghez kend meg a húst sütés előtt mézzel, gránátalmalével vagy vízzel hígított konyakkal.
Ha idősebb húst főzöl, tegyél a levesbe egy alaposan megmosott banánhéjat – ettől a hús puhább lesz.
Panírozáshoz a hagyományos zsemlemorzsa helyett használhatsz darált diót, vagy akár keverheted is őket. Az étel még finomabb lesz.
Hogy a leves ízletesebb és egészségesebb legyen, mielőtt leveszed a tűzről, önts bele egy kis friss répalét.
Próbáld a sót és ecetet gyakrabban citrom- vagy lime-lével helyettesíteni. A citrusos íz sok ételnél jól működik, ráadásul egészségesebb.
Egy csipet természetes vanília (reszelt vaníliarúdból) zöldségsalátához adva tökéletesen kiemeli az ízeket.
Melegítsd fel a tányért forró ételekhez, és hűtsd le hideg ételekhez – ezáltal az ízek kiegyensúlyozottabbak és intenzívebbek lesznek.
Adj egy csipet sót az őrölt kávéhoz főzés előtt – így az íze még gazdagabb lesz.
Jegyezd meg, írd fel, vagy még jobb, mentsd el ezeket a hasznos konyhai tippeket.