Vörös, lila, fehér… a hagymának sokféle színe van. De ismered a különbségeket? Érdemes tudni róluk, ha szeretsz finom ételeket készíteni. Hiszen nemcsak a színükben térnek el egymástól. Ezt a nagyapám, aki zöldségtermesztő volt, tanította meg nekem. Mióta tudom, mindig a megfelelő fajtát választom nyers vagy főtt ételekhez. Íme, a különböző hagymafajták közötti különbségek.
A vörös hagyma a hosszú főzéshez ideális
Ha meghallod a „hagyma” szót, valószínűleg egy vörös színű gumóra gondolsz. Miért? Mert a vörös hagyma a legismertebb és legelterjedtebb a konyhában. Könnyen beszerezhető a piacokon, mert egyszerűen termeszthető. Jellegzetessége az erős íz és az intenzív illat… Olyan erős, hogy könnyezünk, amikor hámozzuk. Kiválóan illik ragukba, levesekbe, rakott ételekbe vagy sült fogásokba. Ennek az az oka, hogy remekül bírja a hosszú főzési időt. Ráadásul könnyen karamellizálható is. Másik előnye, hogy nagyon sokáig eltartható, ha hűvös és sötét helyen tárolod. És még egy plusz pont: a vörös hagyma tele van egészségügyi előnyökkel.
A lila hagyma salátákhoz tökéletes
A lila hagyma különlegessége, hogy nagyon ropogós. Ezért fogyasztjuk leggyakrabban nyersen salátákban, szendvicsekben vagy hamburgerekben. Textúrát ad… és egy kis savanykás, enyhén csípős ízt. De ne aggódj, nem marja szét a szádat! A vörös társával ellentétben kevésbé viseli jól a főzést. Viszont kiváló savanyúságnak. Tudod, azok az ecetben eltett zöldségek. Tárolni sem nehéz, hűvös és sötét helyen több hónapig eláll.
A fehér hagyma a leglágyabb
A fehér hagyma sokkal kisebb, mint a többi fajta. Ez valójában egy fiatal hagyma „újhagyma”. Tavasszal árulják csokorban, a zöld levelekkel együtt. Íze lágy és édes. Ezért gyakran használják nyersen salátákban vagy akár önmagában, rágcsálnivalóként. Előnye, hogy a főzést is jól bírja. Így zöldségkeverékekbe, sültekhez vagy szószos ételekhez is tökéletes. Hátránya viszont, hogy nem túl sokáig tartható el… hacsak le nem fagyasztod.
A rózsahagyma a legédesebb
Egy régi és egyedi fajtáról van szó. Rózsaszínes színéről és a vörösnél kicsit kisebb méretéről ismerhető fel. Jó hír, hogy nyersen és főzve is fogyasztható. Tudd azonban, hogy főzéskor édes és lágy ízűvé válik. Akárcsak a többi hagymafajta, ez is rendkívül jót tesz az egészségnek.