Ma már kevesen tudják, hogy a sima tej mennyire hasznos lehet a kertben. Különösen, ha uborkát termesztesz, érdemes megjegyezned ezt a kertészeti tippet.
Mit tesz a tej az uborkával?
Először is beszéljünk azokról a fontos tápanyagokról és nyomelemekről, amiket a tej biztosít az uborkának. A tej kalciummal, káliummal, magnéziummal, mangánnal, vassal és rézzel látja el az uborkát. A legjobb, hogy a tej teljesen biztonságos mind a növények, mind az emberek számára!
Az uborkának különösen sok nitrogénre van szüksége a termésképződés során, amit ebben a szakaszban a legbiztonságosabban tejes táplálással biztosíthatsz.
A tejet a talaj pH-értékének normalizálására és a talajban lévő tápláló mikroflóra serkentésére is használhatod.
Ehhez a trágyához keverj össze egy liter savanyú tejet, kefirt vagy savót 10 liter vízzel. Adj hozzá 3 csepp jódot.
Bokronként használj 1 litert ebből a keverékből.
Hamarosan látni fogod az eredményt! Fontos, hogy természetes tejet használj. A pasztőrözött vagy sterilizált tej nem lesz ilyen hatékony.
Ha az uborkáid segítségre szorulnak, azt a leveleken és a szár alján megjelenő fehér és sárgás foltok jelzik.
A lisztharmat megelőzésére is szuper természetes módszer a tej.
Keverj össze 1 liter tejet, 30 csepp jódot és egy kis szappant. Hígítsd fel ezt a keveréket 9 liter vízzel, hagyd állni 10 percig, majd permetezd az uborka leveleit és szárát minden oldalról.
A jód segít az uborkának a gombák és betegségek elleni küzdelemben, és növeli a fotoszintézis ütemét.
Emellett javítja a növény nitrogén- és szénhidrát-anyagcseréjét.