A szőlő vitaminokban, aminosavakban, mikroelemekben, rostokban gazdag, ezért sokan szeretnék télen is megkóstolni.
A friss gyümölcs a téli szezonban igazi csemege. Az otthoni asztal változatosabbá tétele érdekében a háziasszonyok szívesen fagyasztanak le különböző bogyós gyümölcsöket. De vajon le lehet-e fagyasztani a szőlőt otthon.
Lehetséges-e a szőlő tárolása a fagyasztóban?
A szőlő, akárcsak más gyümölcsök, lefagyasztható. A szemek nem veszítenek semmit a hidegnek való kitettségtől. Szépek, ízletesek és hasznosak maradnak.
Hogyan kell megfelelően lefagyasztani a szőlőt
Annak érdekében, hogy télen is élvezhesse a szőlőt, több lehetőség is van a fagyasztásra:
A szőlő fagyasztása fürtökben. A fürtöket egy tálcára egy rétegben fektetjük, és a fagyasztóba helyezzük. A megkeményedett fürtöket zacskókba csomagoljuk, minden egyes zacskóba 2-3 fürtöt helyezve.
Bogyók fagyasztása fürtök nélkül. A fürtöket megmossuk, megszárítjuk és a bogyókat leszedjük. Ezután élelmiszer-zacskókba szórjuk őket, kiengedjük a levegőt, és szorosan becsomagoljuk. Ezután a készítményt a fagyasztóba lehet tenni.
A szőlő fagyasztása, hogy a bogyók ne ragadjanak össze. Ehhez válasszuk szét a bogyókat, egyenletesen terítsük szét egy tálcán úgy, hogy a szőlőszemek ne érjenek egymáshoz, és tegyük a fagyasztóba. Miután a bogyók megfagytak, egy zacskóba kell önteni őket, és ismét a fagyasztóba helyezni. Ezzel a fagyasztási módszerrel a bogyók megőrzik szép megjelenésüket.
Szőlő fagyasztása cukorszirupban. A világos szőlőfajtákat cukorszirup segítségével tartósítjuk. Ezt 2 csésze vízből és 1 csésze cukorból készítik. A bogyókat egy edénybe tesszük, leöntjük a sziruppal, és a fagyasztóban tároljuk.
Szőlő fagyasztása cukorban. A szőlő cukorban is lefagyasztható az előző recept elvén. A gyümölcsöket élelmiszer-zacskókba vagy speciális, fedeles tartályokba helyezzük, cukrot öntünk rájuk, és a fagyasztóba tesszük.
Hogyan kell kiolvasztani a szőlőt
A bogyók fokozatos felolvasztása és a hasznos anyagok megőrzése érdekében a bogyókat a hűtőszekrény polcára helyezzük, és ott tartjuk 10-18 órán át.
Gyorsan kiolvaszthatjuk a gyümölcsöt, ha kivesszük a zacskóból és szoba hőmérsékletű vizet öntünk rá. Így a szőlő egy óra alatt felolvad, de azonnal el kell fogyasztani.
Fontos: a szőlő nem olvasztható ki mikrohullámú sütőben, mert elveszíti a levét és hasznos összetevőit.