Ez az egészséges hüvelyes rendkívül tápláló élelmiszer, érdemes a fehérbabot beilleszteni a napi étrendbe.
A fehér bab a közönséges bab számos fajtája közül az egyik, amelyet Észak- és Dél-Amerikában háziasítottak.
A fehér babnak több fajtája létezik, de a legelterjedtebb a cannellini bab, más néven vesebab fehér.
Zsenge, földes, diós ízű, nagyszerű kiegészítője leveseknek, pörkölteknek, chilis és más ételeknek.
Ez a cikk a fehér bab táplálkozási tulajdonságait, előnyeit és elkészítését tárgyalja.
A fehér bab tápanyagtartalma
A fehér bab igazi tápanyag-erőmű, mivel rostban és fehérjében gazdag, és számos mikrotápanyag, köztük folsav, magnézium és B6-vitamin jó forrása.
Egy 1 csészényi adag főtt fehérbab (170 gramm) tartalmaz:
- Kalória: 242
- Fehérje: 17 gramm
- Zsír: 0,6 gramm
- Szénhidrátok: 1,5 g: 44 gramm
- Rost: 11 gramm
- Réz: a napi szükséglet 55%-a
- Folsav: a napi szükséglet 36%-a
- Vas: a napi szükséglet 36%-a
- Kálium: a napi szükséglet 21%-a
- Tiamin: a napi szükséglet 17%-a
- Foszfor: a napi szükséglet 28%-a.
- Magnézium: a napi szükséglet 26%-a
- Cink: a napi szükséglet 22%-a
- Kalcium: a napi szükséglet 16%-a
- B6-vitamin: a napi szükséglet 12%-a
- Riboflavin: a napi szükséglet 6%-a
- Szelén: a napi szükséglet 4%-a
Mint látható, a fehér bab különösen gazdag rézben, folsavban és vasban.
A réz elsősorban az energiatermeléshez és a vasanyagcseréhez járul hozzá, míg a folátot a DNS-szintézisben használják fel. A vas számos fontos funkciót lát el, beleértve a hemoglobin termelését, amely oxigént szállít a szervezetben.
Ezenkívül a fehérbab magas polifenolos antioxidáns-tartalmú, amely a szervezetben fellép az oxidatív stressz ellen. Ez viszont megvédheti a krónikus betegségektől, köztük a szívbetegségektől és egyes rákos megbetegedésektől.Ezenkívül a fehérbab magas polifenolos antioxidáns-tartalmú, amely a szervezetben fellép az oxidatív stressz ellen. Ezenkívül a fehérbab magas polifenolos antioxidáns-tartalmú, amely a szervezetben fellép az oxidatív stressz ellen. Ez viszont megvédhet a krónikus betegségektől, köztük a szívbetegségektől és egyes rákos megbetegedésektől.
Összegzés:
A fehérbab jó fehérjeforrás, kiváló rostforrás és számos alapvető tápanyag.
A fehér bab előnyei
A fehér bab gazdag tápanyagtartalma miatt jót tesz az egészségnek.
Magas a fehérjetartalma.
A fehérbab jó fehérjeforrás. Megfelelő edzésprogrammal és tápláló étrenddel kombinálva segít az egészséges izomtömeg növelésében.
Az aminosavak, amelyek a fehérje építőkövei, fontos szerepet játszanak a szervezet számos folyamatában, többek között az izomépítésben, a tápanyagszállításban és a hormontermelésben.
A hüvelyesek, köztük a fehérbab, a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők egyik fő fehérjeforrásaként szolgálhatnak.
A fehérbab önmagában azonban nem teljes értékű fehérjeforrás, ami azt jelenti, hogy nem tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyre a szervezetnek szüksége van.
Ezért kombinálja (akár egy étkezésben, akár egy nap folyamán) olyan gabonafélékkel, mint a rizs, az árpa, a kukorica és a búza, amelyek más esszenciális aminosavakat is tartalmaznak. A hüvelyesek és gabonafélék, például a bab és a rizs kombinációit gyakran nevezik kiegészítő fehérjéknek.
Elegendő rostot biztosít
A fehérbab rostban gazdag.
A napi rostbevitel legalább 25 gramm naponta nőknél és 38 gramm naponta férfiaknál.
Így 1 csésze (170 gramm) fehérbab, amely 11 gramm rosttal büszkélkedhet, a nők esetében a napi szükséglet közel felét, a férfiak esetében pedig körülbelül egyharmadát tartalmazza.
A magas rosttartalmú étrend az emésztőrendszer egészségének javulásával jár együtt, és a széklet mennyiségének növelésével és a székletürítések közötti idő lerövidítésével elősegítheti a bélműködés rendszerességét.
Ezenkívül a bab nagy mennyiségben tartalmaz rezisztens keményítőt, amely a vastagbélben erjedve rövid szénláncú zsírsavaknak nevezett jótékony vegyületeket képez.
Végül a rostban gazdag étrend a rossz koleszterinszint csökkentésével elősegítheti a szív egészségét.
Segíthet az egészséges testsúly fenntartásában
A fehérbab magas tápértékű és meglehetősen alacsony kalóriatartalmú. Magas rost- és fehérjetartalmával kombinálva ezek a tulajdonságok hozzájárulhatnak az egészséges testsúlyhoz.
A magas rost- és fehérjetartalmú élelmiszerek bizonyítottan elősegítik a teltségérzetet, ami csökkenti a túlevés valószínűségét.
Ezenkívül a fehérjében gazdag ételek az éhséghormon, a ghrelin szintjének csökkenésével járnak együtt. Hosszú távon a fehérjében gazdag ételek fogyasztása természetesen ahhoz vezethet, hogy kevesebb kalóriát fogyaszt.
Hosszú távú tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeresen hüvelyeseket fogyasztó emberek 22%-kal kisebb valószínűséggel híznak el, és 23%-kal kisebb valószínűséggel rendelkeznek felesleges hasi zsírral, mint azok, akik nem esznek hüvelyeseket.
Összegzés:
A fehérbab rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészséges testsúlyhoz, az izomtömeg növeléséhez és az egészséges emésztőrendszer fenntartásához.
Hogyan készítsük el és építsük be a fehérbabot az étrendünkbe?
Enyhe íze miatt a fehérbab sokoldalúan felhasználható alapanyag, amely számos recepthez, többek között pörköltekhez, levesekhez, chilihoz és rakott ételekhez adható. A bab lehet száraz vagy konzerv.
Ha száraz babot használ, főzés előtt áztassa be vízbe körülbelül 6-8 órára. Gyorsfőzéshez 2 percig főzhetjük, majd lefedve kb. 1 órán át hagyjuk ázni.
Az áztatás lehetővé teszi, hogy megpuhuljon, és csökkentheti bizonyos emésztési mellékhatásokat, például a gázképződést és a puffadást, bár erre vonatkozó adatok korlátozottak.
Legyen tisztában azzal, hogy a babkonzerv sót tartalmazhat, ezért ellenőrizze a termék címkéjét, vagy keressen alacsony nátriumtartalmú vagy sómentes változatot. A nátriumtartalmat úgy is csökkentheti, ha fogyasztás előtt megmossa a babot.
Összegzés:
Ha szárazbabot vásárol, főzés előtt mindenképpen áztassa be, ha pedig konzervet vásárol, ügyeljen a felesleges sótartalomra.
Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.