Háztartás, Recept, Tippek

Felejtsd el a nagy fazék vizet. Így gyorsabban leforrázhatod a töltött káposztához való leveleket

A töltött káposzta gyakran szerepel a családi menüben. Hogyan lehet az elkészítési időt egy kicsit lerövidíteni? A káposzta fazék vízben való időigényes leforrázása helyett támaszkodj más trükkökre. Ezek gyorsabbak és ugyanolyan hatékonyak lesznek.

Hogyan kell leforrázni a leveleket a töltöttkáposztához?

A káposztalevelek párolása a töltöttkáposzta készítésének egyik alapvető lépése. Ehhez azonban nem mindenkinek van türelme. Szerencsére vannak gyorsabb és ugyanolyan hatékony módszerek is.

Hagyományosan a töltöttkáposztához a káposztaleveleket egy fazék vízben megpárolják. Ez a módszer anyáink és nagyanyáink körében népszerű.

Kezdetnek alaposan tisztítsuk meg a zöldséget, és távolítsuk el a felső leveleket. Ezekkel kibélelheted a fazekat, amelyben később a káposztatekercseket főzni fogod.

Vágd ki a káposzta kemény részét.

Tedd a káposztát egy fazékba, amelyben víz van. A párolási idő a káposzta fajtájától függ. Az olasz vagy kínai káposztát 3 percig, az érett káposztát körülbelül 8 percig kell párolni. A zöldség keménységét érdemes az ujjunkkal megnyomva ellenőrizni.

Hámozzuk meg a káposztaleveleket, hagyjuk kihűlni, vágjuk ki a kemény részeket, és csomagoljuk bele a tölteléket.

Milyen más módszerekkel lehet még káposztát párolni?

A töltött káposztához való káposzta azonnali leforrázásának módja

A töltöttkáposztához szükséges káposztát sokkal gyorsabban leforrázhatjuk mikrohullámú sütőben. Ne hagyd ki az első két lépést. Tisztítsa meg a zöldséget, távolítsa el a szárát, majd tedd be a mikrohullámú sütőbe. Állítsd a legmagasabb fokozatra, és 10 perc elteltével vedd ki a káposztát. A leveleket gond nélkül le tudod majd hámozni.

Nem mindenki tudja, hogy a töltött káposztának szánt káposztát nem forrón, hanem hidegen is meg lehet puhítani. Ezt az érdekes módszert az alábbiakban ismertetjük.

Így puhítsd meg a káposztaleveleket a hideg töltött káposztához

A káposzta megpuhításának egyik módja, ha a fagyasztóba tesszük. Itt azonban időre van szükség.

Egy fej káposztát csomagolj be fóliába, és tedd a fagyasztóba 24 órára. Rögtön azután, hogy kiveszed, a zöldség levelei puhák és hajlékonyak lesznek, és nem fognak elszakadni vagy megrepedni. Várj néhány percet, és máris csomagolhatod beléjük a töltött káposztához szükséges tölteléket!