Az alufólia népszerű módszer az ételek elkészítéséhez. Utánajártunk, számít-e, hogy melyik oldalát használod főzés közben.
Befolyásolja-e a fólia oldala az étel elkészítésének minőségét? Ezt a kérdést gyakran teszik fel kezdő szakácsok és tapasztalt séfek egyaránt. Utánajártunk, van-e valódi különbség a fólia fényes és matt oldala között.
Melyik oldalát érdemes használni az alufóliának?
Melyik oldalnak kell belül lennie – melyik oldal tükrözi a hőt?
Ehhez a következőket tettük:
Fogtunk két egyforma, 150 grammos vízmintát, és alufóliába csomagoltuk őket.
Az egyiket fényes oldalával kifelé, a másikat matt oldalával kifelé tekertük be.
180°C-ra előmelegített sütőben melegítettük őket 20 percig, majd 10 percig pihentettük.
Az eredmények meglepőek voltak: mindkét esetben a víz hőmérséklete 71°C lett. Ez bizonyítja, hogy a fólia oldala nem befolyásolja az anyag hővezetési tulajdonságait.
Ha valaha is elgondolkodtál azon, melyik oldalt kell használni, most biztos lehetsz benne: nincs jelentősége.
Mi a különbség a fólia két oldala között?
Egy profi szakács, szerint a fényes és matt oldalak a gyártási folyamat eredményei.
A fóliát hő és feszítés segítségével nyújtják, és amikor a két réteg érintkezik egymással, matt felület keletkezik. Az érintetlen oldal marad fényes.
A szakács felhívja a figyelmet a tapadásmentes fóliára is
Ebben az esetben a matt oldalnak kell az ételhez közelebb lennie, mert arra kerül a speciális bevonat. Azonban a hagyományos fóliánál a két oldal egyenértékű, így azt választhatod, amelyik jobban tetszik.