Néha, amikor félbevágod a főtt tojást, észrevehetsz egy színes gyűrűt, ami a sárgáját körülveszi. Ez gyakran szürke vagy zöld. Ne aggódj, semmi rendellenes nincs benne. De miért változik meg a színe? Ez valójában a főzés módjától függ. Minél tovább és forróbban főzöd a tojást, annál valószínűbb, hogy elszíneződik.
De hogyan lehetséges ez? Egyszerűen kémiai reakcióról van szó. A sárgájában lévő vas oxidálódik a fehérjében található kénhidrogénnel való érintkezés során. Ettől lesz zöld vagy fekete. Mint látod, ez a főzés alatt történik. De vajon ehető-e így is a tojás?
Persze! Igaz, hogy a színe egy kicsit furcsa. Olyan benyomást kelt, mintha romlott vagy penészes lenne. Pedig egy friss főtt tojás, amin zöldes, barnás vagy akár fekete gyűrű van, tökéletesen ehető.
Semmi bajod nem lesz tőle. Egyáltalán nem veszélyes. És az ízét sem befolyásolja: a tojás továbbra is finom. Sőt, a tápértéke is teljesen megmarad.
Hogyan kerülheted el, hogy a főtt tojáson zöld gyűrű legyen?
Még ha ehető is, nem biztos, hogy túl gusztusos, főleg, ha vendégeid vannak. Szerencsére van megoldás, hogy a főtt tojás szélei ne színeződjenek el. Csak a főzési időt kell jól beállítanod: ne legyen több, mint 8-10 perc. Tedd a tojásokat hideg vízbe, és úgy kezd el forralni.