Egy egyszerű módszerrel sokkal tovább friss marad a sárgarépa.
A sárgarépa gyorsan meg tud penészedni. Azonban van egy érdekes tárolási technika, ami kevesebb mint 10 percet vesz igénybe.
Miért romlik meg gyorsan a sárgarépa?
Azért romlik meg hamar, mert magas a víztartalma, és ha nem megfelelően tárolod, a nedvesség vonzza a baktériumokat, penészt és gombaspórákat.
Hogyan tárold helyesen a sárgarépát?
Amy Cross, a The Cross Legacy szakértője és alapítója megosztott egy egyszerű módszert, ami 10 percet igényel, és akár négy hétig frissen tartja a sárgarépát.
„A javaslatom, hogy a sárgarépát egy hónapig a hűtőben tárold egészben. Ezt ajánlom hosszabb tárolásra, hogy mindig kéznél legyen finom, ropogós sárgarépa” – mondta.
Amy szerint a legjobb, ha a sárgarépát ecetben megmosod, majd légmentesen záródó edényben teszed a hűtőbe, így elkerülheted a romlást.
Furcsának tűnhet, de az ecet savtartalma természetes antimikrobiális hatással bír, és az ecetes oldatban való mosás elpusztítja azokat a baktériumokat, amik gyorsan tönkreteszik a sárgarépát.
Mit tegyél, hogy a sárgarépa tovább maradjon friss?
Tölts meg egy nagy edényt hideg vízzel, és adj hozzá körülbelül 60 ml ecetet.
Mielőtt a sárgarépát beleteszed, állítsd be az időzítőt két percre, és ne hagyd tovább ázni, különben ecetes íze lesz a zöldségnek.
„Nagyon fontos, hogy két percig áztasd, ez az optimális idő. Ha letelt, vedd ki a sárgarépát, és öblítsd le” – hangsúlyozta a szakértő.
Az öblítés után helyezd a sárgarépát egy törülközőre vagy papírtörlőre. Hagyd teljesen megszáradni a levegőn, mert ha nedvesen kerül a hűtőbe, megpenészedhet.
„Ha követed ezeket a lépéseket, a nyers sárgarépa egy hónapig friss és ropogós marad! Plusz, mindig készen áll majd arra, hogy felvágd, aprítsd vagy útközben ropogtasd” – tette hozzá Amy Cross.