Ha betartasz néhány egyszerű szabályt, és megteremted a megfelelő feltételeket, az almák nagyon sokáig tárolhatók.
Ősszel egyre aktuálisabb kérdés, hogyan tároljuk a téli almákat otthon. Ha a gyümölcsöknek megfelelő körülményeket biztosítasz, friss állapotban sokáig elállnak.
Hol érdemes a téli almákat tárolni, és milyen körülményeket kell megteremteni számukra
Miután leszedted az almákat, először át kell válogatni őket, és félretenni azokat, amelyek rothadás jeleit mutatják.
Úgy tűnhet, hogy az almák válogatása után máris mehetnek a pincébe. De ezt nem szabad így csinálni. Az almákat először szobahőmérsékleten kell tartani körülbelül három hétig. Ez idő alatt megjelenhetnek a rejtett hibák. Például, ha egy alma ütődött, ezt először nem látjuk, de három hét múlva már megjelenik.
Ezért három hét után ismét át kell válogatni az almákat, és csak ezután lehet eltenni tárolásra.
Gyakori kérdés, hogy tárolhatók-e az almák újságpapírban. A szakértő szerint érdemes minden almát viaszos papírba csomagolni.
Ha azonban sok alma van – például több vödörnyi – és túl sok időt venne igénybe az egyes gyümölcsök becsomagolása, akkor használhatod a második módszert. Helyezd az almákat rekeszekbe, és rétegenként szórd be faforgáccsal.
Mikor kell leszedni a téli almákat tárolásra?
A téli almafajták tárolhatók hosszabb ideig, míg az őszi vagy korai téli fajták legfeljebb két hónapig maradnak frissek.
Mikor kell leszedni a téli almákat tárolásra? A száraz és napos időben szedett almák tovább tárolhatók, mint a hideg, nedves időben szedettek. Fontos továbbá, hogy a gyümölcsök szárát megőrizzük, mert ez is segít a hosszabb tárolásban.
A földre hullott almák már nem tárolhatók sokáig. Ezért ezeket semmiképpen sem szabad összekeverni a fáról leszedett gyümölcsökkel.
A leszedett almákat tartalmazó rekeszeket 10-14 napra hűvös helyre kell tenni, hogy lehűljenek és alkalmazkodjanak. Ezután újra át kell válogatni őket, és ki kell választani azokat, amelyek romlani kezdtek, és nem alkalmasak hosszú távú tárolásra.
A tároláshoz a rekeszek alját papírtörlővel kell kibélelni. Az almákat legfeljebb két rétegben érdemes elhelyezni, hogy ne nyomják egymást. A rekeszeket hűvös helyiségben kell tartani.