A legtöbben szeretjük a diót, de a héját kevesen értékeljük. A dióhéjból készült teát nagyanyáink főzték a tisztasága miatt, és egyes vidéki területeken még ma is ismerik.
Az orvosok és természetgyógyászok azonban számos, ezen túlmenően is hasznos hatásáért tartják: igazi kincs!
A dióhéj gazdag gombaölő és antibakteriális vegyületekben, támogatja a pajzsmirigy működését, segít a vércukorszint és a vérnyomás optimalizálásában, de csökkenti a gyulladást és nyugtató hatású is.
A belőle készült tea nemcsak a vért hígítja, hanem támogatja az emésztést és a májműködést, és a vizelettartási problémákon is segíthet.
Kalciumban gazdag, így azoknak is ajánlott, akiknek a szervezete kalciumhiányos. Ebben az esetben érdemes naponta fél vagy akár 1 liter teát fogyasztani.
Visszerekre a zöld dió levét ajánlják: Vegyünk egy nagy kőedényt, töltsük meg félbevágott zöld dióhéjakkal, öntsük rá az almaecetet, és hagyjuk állni három hétig. A visszereket minden nap ezzel kell bedörzsölni.
Gyomorfekély ellen négy dióhéjból készült főzetet ajánlanak: a leforrázott héjakat hagyjuk állni 60 percig, majd szűrjük le, és ebből a főzetből minden reggel éhgyomorra egy kiskanálnyit vegyünk be.
A dióhéjból készült tea szintén ajánlott köhögés ellen: dobjunk egy maréknyi héjat forró vízbe, forraljuk fel, majd igyuk meg, ha kissé kihűlt. Édesíthetjük mézzel is!
Ha valakinek gyenge az immunrendszere, vagy állandó fáradtságtól szenved, a dióhéj szirup segíthet a problémán. Két marék zöld dióhéjból és 1 liter vízből készíthető.
Forraljuk 10 percig, majd hagyjuk kihűlni, adjunk hozzá 1 kg cukrot vagy mézet. Öntse ezt a szirupot egy sötét üvegbe, majd naponta háromszor, minden étkezés után vegyen be egy kiskanállal belőle.