A tojások, mint a csirketenyésztés egy alapterméke, mindannyiunk étkezésének és konyhaművészetének fontos része. A tojás az egyik legősibb étel, mivel tápértéke vetekszik a húséval, ugyanakkor az emberi szervezet könnyebben feldolgozza. A tojás egyetlen petesejtből, az azt körülvevő tápanyagból, illetve az ezt védő fehérjéből és a tojáshéjból áll.
Általában a tojásra, mint egységes termékre gondolunk, pedig nagyon nagy különbség van tojás és tojás között!
A tojásokat méretük szerint osztályokba sorolják, a jó minőségű, közepes nagyságú tyúktojás tömege 50-60 gramm között van.
A jelölések a következők:
XL – nagyon nagy: legalább 73 gramm
L – nagy: 63 és 73 gramm közötti
M – közepes: 53 és 63 gramm közötti
S – kicsi: 53 grammnál kevesebb.
A tojás színe: Bár legtöbben a barnát részesítik előnyben, színe lehet fehér vagy barna és ez a minőségét nem befolyásolja. A frissességük már sokkal fontosabb, itt 3 osztály van, A, B, C. Amiből az „A” a legfrissebb a „C” pedig már csak ipari célokra alkalmas. („A osztály” – „A” vagy „friss” szóval kombinálva, amennyiben az „extrafriss” jelzést látja a tojás csomagolásán, akkor a tojásrakástól számítva nem telt el 9 nap).
A tojás számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint az A-, a B6, B2-, B12 és az E-vitamin-, lecitin, karotintartalom, lutein a D- vitamintartama pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb. A lutein segít abban, hogy megőrizd látásod élességét. Mivel ezt a vegyületet szervezeted nem képes előállítani, rendkívül fontos, hogy a táplálkozás során hozzájuttasd.
Minden tojást jelezni kell – uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a tojáson és a csomagoláson is, a termelés helyén. Számunkra a legfontosabb szám, a számsor ELSŐ száma.
Figyelje meg a jelzéseket a tojásokon. Ezeket a tojásokat nyugodtan fogyaszthatja:
0 – „biotojás” – a tyúkokat hagyományos módon tartották, takarmányuk is vegyszermentes volt
1 – a tyúkokat hagyományosan tartották, de esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték
Ha az előzőekben leírt értékes tápanyagokat a tányérodon is szeretnéd látni, akkor ajánlatos a tojásokon következő jelzéseket elkerülni:
2 – csarnokban, mély alomban, rudakon tartott állatok, csőrlevágással
3 – ipari körülmények között tartott tyúkok, csőrlevágott állatok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve
A vásárlást nehezíti, hogy a helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre. Ilyenkor leginkább az érzékeinkre, tapasztalatunkra hagyatkozhatunk.
Ha a cikk tetszett és szeretnél az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtsd el megosztani családtagjaiddal, barátaiddal. Köszönjük