Háztartás, Tippek

Hagyd a babérleveleket a hűtőben egy éjszakára – hatékony trükk a hűtőszekrény szagtalanítására!

Sok más aromás növényhez hasonlóan a babérlevél nemcsak díszítő értékkel bír a kertben, hanem konyhai és gyógyászati tulajdonságairól is híres. Főzetként elősegíti a jó emésztést, eltávolítja a méreganyagokat és serkenti az étvágyat. Amellett, hogy bódító ízt kölcsönöz ételeinknek, ez a gyógynövény különösen sokféle célra használható.
Nézzük meg őket együtt!


A babérlevélnek nagy értéke van a háztartásban: mindenképpen használd így!

Mielőtt felhasználnád a babérlevelet, meg kell szárítanod, hogy több hónapig megőrizze tulajdonságait. Ha azonban friss leveleid vannak a kertből, és azonnal szeretnéd felhasználni őket, akkor ezt a kis házi tippet követheted.

Az eljárás nagyon egyszerű: csak használj alacsony hőmérsékletű sütőt (40 °C).

Az alábbi lépéseket kell követni:

Fektesd a leveleket egymástól elkülönítve egy sütőlemezre.
Hagyd száradni 1 órán át, a sütés felénél fordítsd meg őket.
Időnként nézz rájuk, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem égtek meg.
A legjobb módja annak, hogy ellenőrizzük, hogy szárazak-e, ha megérintjük őket: ha könnyen morzsolódnak, akkor készen vannak.
Ezután kapcsold ki a sütőt, és hagyd őket legalább egy órán át hűlni.
Ha kihűltek, légmentesen záródó dobozban tárold.

Még egy tipp: a babérlevelek szárításának klasszikus módja, ha hűvös, száraz helyre akasztjuk őket. Egyszerűen szedjünk le néhányat a kertből vagy egy cserépből, mossuk meg alaposan, és szárítsuk meg őket papírral. Ezután kössük össze a leveleket egy csokorba, és lógassuk fel fejjel lefelé egy sötét, szellős helyre. Hagyjuk így 15 napig. Ennek az időnek a végén a levelek tökéletesen szárazak és felhasználásra készek lesznek.

Miért tegyük a babérleveleket a hűtőszekrénybe?

A hűtőszekrény tökéletes tisztán tartása mindennapos kihívás. A kiömlött folyadékok, a rothadó, ottfelejtett ételek és a büdös sajtok között gyakran kellemetlen szagok keverednek a hűtőben. Ennek orvoslására fontos, hogy rendszeresen tisztítsd és szagtalanítsd, hogy a kellemetlen szagokat ne szívják magukba más élelmiszerek. A megoldás? A babérlevél szagtalanító ereje. Most, hogy a levelek megszáradtak, használhatod őket a hűtőszekrényben lévő kellemetlen szagok semlegesítésére.

Nem kell mást tenned, mint egy maréknyi szárított levelet szétteríteni a készülék különböző polcain. És kész is! Javasoljuk, hogy ezt este, lefekvés előtt végezd el. Másnap reggel észre fogod venni, hogy a hűtőszekrényed máris sokkal frissebb és sokkal jobb illatú, mint korábban. Ismételd meg a műveletet néhány napig, és a rossz szagok teljesen eltűnnek!

A szárított babérlevelet a receptjeidhez is hozzáadhatod, hogy ízesítsd a húsokat, halakat, pörkölteket stb.