Amikor a krumpli felhasználására gondolunk, először természetesen a konyhai felhasználás jut eszünkbe, de más területeken is hasznos lehet, például az orchideák trágyázásában.
Az orchideák, bár széles körben elterjedtek, az egyik legigényesebb és legbonyolultabb gondozást igénylő növények közé tartoznak, és rendszeres trágyázási ciklust igényelnek ahhoz, hogy megfelelően virágozzanak.
A kertészeti termékek vásárlása helyett néha újrahasznosíthatod a konyhai hulladékot is. Ez nemcsak a növények jólétét szolgálja, hanem értékesíti az egyébként még hasznos hulladékot is!
Hogyan készíts krumplihéjból trágyát?
Hozzávalók:
- Hidrogén-peroxid
- Krumplihéj
- Őrölt fahéj
- Víz
Teljesen természetes anyagokról van szó, amelyek nemcsak a pénztárcádat, hanem a környezetet is kímélik.
Első lépésként oldj fel egy kupaknyi hidrogén-peroxidot egy liter természetes vízben: áztasd az orchidea gyökereit ebben az oldatban egy órán keresztül.
Ez az eljárás akkor javasolt, ha a gyökerek rothadással fenyegetnek, vagy ha a károsodás már megkezdődött.
A krumplihéjakat ezután szintén áztasd egy liter természetes vízbe, hogy felszabadítsák a keményítőt. Fél óra elteltével turmixold le a héjakat, majd szűrd le őket, hogy egy krumplivizet tartalmazó folyadékot kapj.
Miután az orchideákat visszahelyezted a helyükre, szórd be a cserép felszínét őrölt fahéjjal. Ez távol tartja a rovarokat és kártevőket, valamint megakadályozza a penész kialakulását.
Végül permetezd be a földet vagy a gyökereket egy spray segítségével, amelybe előzőleg krumplivizes oldatot töltöttél, hogy teljes és gazdaságos trágyázást érj el.