Miért ne tedd a banánt a hűtőbe? A neten sok hasznos tipp kering erről.
Sokan szeretnék, ha a finom és friss banán sokáig elérhető lenne, de ez néha nehézkes, mert gyorsan érnek, és könnyen „fekete kásává” válnak.
Gyakori, hogy az emberek a hűtőbe rakják a banánt, de ez nem mindig a legjobb megoldás. Linda Tyler, szakácskönyvíró egy kevéssé ismert trükköt ajánlott a problémára. Elmondta, hogy ha a sárga banánt hűtőbe teszed, sokáig nem romlik meg, de a héja megbarnul.
„Ha a következő héten lehúzod ezt a barna héjat, észre fogod venni, hogy a banán belül feszesebb lesz, mint a szobahőmérsékleten tárolt, és remek íze lesz” – magyarázta.
Az ízlés is számít, mert van, aki a kemény, más a puha banánt szereti.
„Ha a „közepes” banánt kedveled, érdemes hűtőbe rakni, amint a zöld színét elveszíti. De ha túl zöld, amikor elkezded ezt a folyamatot, problémákba ütközhetsz. Én már próbáltam zöld banánt behűteni. A jó hír az, hogy a héja nem barnult meg” – mesélte Linda.
A probléma viszont az, hogy a banán belseje nem kezdett el érni, így nem lett édes vagy ízletes. Szóval, ha azt akarod, hogy tovább bírja a banán, tartsd őket külön-külön egy konyhai felületen, amíg sárgulni nem kezdenek, majd tedd be a hűtőbe. Ezzel egy héttel meghosszabbíthatod az eltarthatóságukat.
Linda azt is elmagyarázta, hogy a banán, mint a legtöbb gyümölcs, érés közben etiléngázt termel. Ezért nem érdemes gyümölcstálban tartani őket, mert az etilén miatt más gyümölcsök túl gyorsan érnek.
„Ha úgy döntesz, hogy más gyümölcsökkel együtt tárolod, a levágott szárakat fóliába csomagolva csökkentheted a gáz mennyiségét.”