Ha a húsdaráló nem aprítja jól a húst, ideje foglalkozni vele.
Azoknak, akik hetente többször használják a húsdarálót, figyelniük kell a kések állapotára – ilyen gyakori használat mellett fél évente szükség lehet az élezésükre.
Hogyan ismerd fel, hogy ideje élezni a húsdaráló késeit
Mindenki észreveszi, ha a húsdaráló pengéi már nem végzik el a feladatukat megfelelően. Erre utal, ha a húsdaráló nem darálja le rendesen a húsdarabokat, és azok a daráló nyílásának tetején maradnak, nem esnek be. Ha erőfeszítést kell tenned, hogy betold a húst vagy szárnyast a darálóba, az annak a jele, hogy a kések tompák.
Az elektromos húsdarálók tulajdonosai, ha a készüléket üresen járatják, néha nyikorgó hangot hallanak. Ez szintén a tompa kések jele – az éles pengék nem adnak ki semmilyen hangot. A modernebb és a mechanikus modelleknél is van lehetőség a daráló szétszedésére és a kések megvizsgálására. Ha a kések inkább lekerekítettek, mint élesek, biztosan tompák.
Hogyan élezd meg a húsdaráló késeit csiszolópapírral
A húsdaráló késeinek élezése egyszerű, nem kell hozzá segítséget kérned. Nem szükséges hozzá se fenőkő, se csiszológép, se más bonyolult eszköz. Elég egy kis csiszolópapír és 9%-os ecet.
Mielőtt nekilátnál az élezésnek, tedd a húsdaráló rácsát egy felesleges műanyag edénybe, önts rá annyi ecetet, hogy teljesen ellepje, majd hagyd állni egy éjszakán át. Reggel öblítsd le a rácsot folyó víz alatt, és távolítsd el a maradék rozsdát egy kefével.
A boltban vegyél 3-5 lap csiszolópapírt, amelynek szemcsemérete 100 és 200 közötti, majd otthon készíts elő egy tál vizet. Ennyi kell ahhoz, hogy a késeket újra élessé és hatékonnyá tedd.
Így élezd meg a húsdaráló késeit:
1) Fogj egy csiszolópapírt a legdurvább szemcsézettséggel (a nullához közeli számokkal, például 120 grit).
2) Rögzítsd a lapot egy sík és egyenletes felületre (például egy asztalra vagy egy farostlemezre).
3) Fogd a kést, és kezd el a penge első oldalát élezni a papíron.
A penge hátsó részét nem kell élezni, mert az egyoldalú élezés is elegendő. Néhányszor húzd végig a pengét a csiszolópapíron, majd cseréld le a lapot – vegyél egy finomabb szemcsézettségűt, például 180 grit. Így végig használhatod az összes papírt 100-tól 200-ig, hogy először megélezed, majd kifényesíted a késeket.
Hasznos tanács:
A végén észreveszed majd, hogy a pengék nemcsak élesebbek lettek, hanem az éles acélra jellemző fényt is visszanyerték. Egyébként ugyanazzal a csiszolópapírral megtisztíthatod a rácsot is, ha maradt rajta olyan rozsda, amit az ecet nem oldott fel. Ha biztosra akarsz menni, rakd össze a húsdarálót, és darálj le egy darab szalonnát vagy húst, hogy meggyőződj az eredményről.