Háztartás, Tippek

Hogyan élezzük meg a kést megfelelően: egy séf értékes tippeket oszt meg

Ahhoz, hogy a főzés élvezetes legyen, nemcsak az a fontos, hogy minőségi kések legyenek kéznél, hanem az is, hogy tudjuk, hogyan kell őket megfelelően élezni.

A kés nélkülözhetetlen eszköz a konyhában. Előbb-utóbb azonban eljön a pillanat, amikor élesíteni kell, hogy jobban betöltse funkcióját. Elmondjuk, hogyan kell ezt helyesen megtenni.

Hogyan kell helyesen megélezni egy kést

A kés élezésének több módja is van:

Porózus élezőkövek. Ha olyan késre van szüksége, amellyel könnyű lesz aprítani vagy húst vágni, akkor egy ilyen késhez porózus és durva élezőkövet használjon. Ettől a kés nagyon éles és tökéletes lesz a vágáshoz. Csak futtassa a pengét a kő mindkét oldalán körülbelül 2-3 percig.

Sima élezőkövek. Ha sajt, hal vagy zöldség finom szeleteléséhez van szüksége késre, akkor sima élezőkővel élezze, amely szinte semmilyen érdességgel nem rendelkezik. Az ilyen köveknél fontos szabály, hogy vízzel kell nedvesíteni. Ezután élezze a kést ugyanúgy, mint az előző esetben, de egy kicsit tovább – körülbelül 6-8 percig. Amint a kő megszárad, ismét meg kell nedvesíteni vízzel.

Professzionális élezőkövek. Ha professzionálisan élezett késre van szüksége, akkor van egy másik fajta kő is erre a célra. Ezek világoskék színűek, és az oldalán a „#600” felirat van. Ezek a kövek alig élezik a kést, de mikroszinten tökéletessé teszik a fémet.

Egy hosszú, lekerekített reszelő (moussat). Ez az eszköz nem élezésre szolgál, de kiegyenlítheti a kés pengéjét. Ehhez a pengét mindkét oldalán 45 fokos szögben futtassa végig. Ettől a kés nem lesz élesebb, de a penge kiegyenlítődik.

Mi a helyes késélezési szög

Fontos megjegyezni, hogy egy kés élezési szöge attól függ, hogy milyen típusú és mire való:

10° és 20° közötti szöggel lehet élesíteni a puha anyagokhoz (zöldségek, gyümölcsök, csirkefilé stb.) való késeket.

A professzionális szakácskések különböző célokra való élezése 20-25°-os szögben történik.

A turisták és vadászok számára a késélezés szabályainak megfelelően a késeket 22-35°-os szögben élezzék.

A nagy méretű, keskeny peremű pengéknél, amelyekkel fával, bőrrel vagy nyers hússal lehet dolgozni, az élezés szögének legalább 30-45°-osnak kell lennie.

Kell-e a kést élezés közben nyomás alá helyezni?

Élezés közben nem szükséges nyomást gyakorolni a késre. A helyes élezési technikához tartozik, hogy kis nyomást gyakoroljunk a késre, a megfelelő élezési szöget és egyenletes mozgást alkalmazzuk.

Simán, rángatás nélkül kell élezni, és a kezét kissé meg kell emelni, hogy elérje a penge ívét. Ezzel a technikával a teljes vágóél élezésekor ugyanazokat a szögeket tartja meg.

Mely késeket nem szabad élezni

Három olyan késtípus van, amelyeknek árt az élezés. Ezek közé tartoznak:

1) Kerámiakések. Ha vissza szeretné állítani a kések korábbi élességét, forduljon szakemberhez, aki rendelkezik speciális kerámia késélezővel.

2) Fogazott kés. A fogazott pengét csak tönkreteszi, ha megpróbálja élezni. Ebben az esetben is forduljon szakemberhez.

3) Speciális bevonattal ellátott kések. Ha tudtán kívül letörli ezt a bevonatot, a kés sokkal gyorsabban tompul, és hamarosan ki fogja dobni.