Bár egész évben könnyen beszerezhető, a zöldbab szezonja májustól októberig tart, ekkor van a betakarítás ideje. Miért ne gyűjtenél be ebből a friss finomságból, amikor a legízesebb? A zöldbab lefagyasztása valójában könnyű, és bárki számára elérhető. Ráadásul nemcsak bármilyen sós ételbe könnyedén beleilleszthető, de ezzel a módszerrel megőrzöd a tápanyagokat és a ragyogó színüket is.
Le lehet fagyasztani a friss zöldbabot?
Teljes mértékben! „A zöldbab könnyen lefagyasztható, és hónapokig eláll, így egy kis nyarat hozhatsz a tányérodra még akkor is, amikor már a tél kopogtat az ajtón” – mondja a séf. Olyan, mintha egy darabka konyhakertet őriznél a fagyasztódban! Ráadásul a fagyasztott zöldbab rendkívül praktikus, és egy roppanós textúrát ad számos ételnek. Legyen szó egy meleg rakott ételről, egy lassan főzött raguról vagy egy egyszerű serpenyős ételről, a zöldbab mindig elegánsan illeszkedik.
Hogyan válasszuk ki a zöldbabot?
Válassz olyan zöldbabot, ami élénkzöld, és szép feszes tapintású. „A legvékonyabbak gyakran a legédesebbek és a legropogósabbak, így tökéletesek egy finomabb textúrához” – mondja a séf. Egy jó teszt? Egy határozott mozdulattal törd el, és ha hallod a kis reccsenést akkor megfelelő. Ezzel szemben kerüld azokat, amelyek puhának tűnnek, vagy barna foltok vannak rajtuk – ezek a frissesség hiányára utalnak, és tönkretehetik az egészet.
Hogyan fagyaszd le a friss zöldbabot lépésről lépésre
1) lépés: Mosd meg és készítsd elő a zöldbabot
Kezdd azzal, hogy hideg víz alatt leöblíted a zöldbabot, hogy minden szennyeződést eltávolíts. Ezután alaposan csepegtesd le egy szűrő segítségével. Távolítsd el a szárakat és a végeket gondosan, és ha egy keményebb szálat találsz, bátran szabadulj meg tőle. Választhatsz: hagyhatod őket egészben a szebb tálalás érdekében, vagy apróbb darabokra vághatod őket, ahogy a kedved tartja. Miután megtisztítottad, a zöldbab készen áll a blansírozásra!
2) lépés: Blansírozd a zöldbabot
Blansírozni kell a friss zöldbabot, mielőtt lefagyasztod? Sokan felteszik ezt a kérdést. Lefagyaszthatod a zöldbabot közvetlenül a mosás után is, de ha szeretnéd megőrizni a ropogósságukat és a szép színüket, akkor a blansírozás a legjobb megoldás. Ezzel leállítod az enzimeket, és meghosszabbítod az eltarthatóságot. Dobd őket 2 percre sós, forró vízbe, majd szűrd le őket egy merőkanállal. Azonnal tedd őket egy jeges vízbe 1-2 percre. Jól csepegtesd le, és szárítsd meg teljesen papírtörlőn.
Tudtad?
Bár a blansírozás és a fagyasztás megőrzi a zöldbab legtöbb tápanyagát, némi vitaminveszteség, például C-vitamin csökkenés előfordulhat ezek során.
3) lépés: Szárítsd meg őket
A blansírozás után csepegtesd le a zöldbabot, és azonnal tedd jeges vízbe. Miután lehűltek, ismét csepegtesd le őket, és tökéletesen szárítsd meg. Ez egy fontos lépés: ha a zöldbab nem teljesen száraz, a rajta maradó víz kristályokká válik, és fagyási sérülést okozhat.
4) lépés: Készítsd elő a fagyasztáshoz
Tedd a lecsepegtetett zöldbabot fagyasztásra alkalmas zacskókba vagy edényekbe. Rázd meg őket, hogy tömörödjenek, és hagyj 1 cm helyet, ha üveget használsz. Távolítsd el a levegőt a lehető legjobban, majd zárd le légmentesen. Mielőtt lefagyasztod, töröld le jól a széleket, és ha szükséges, ragasztószalaggal zárd le tökéletesen.
5) lépés: Fagyaszd le a csomagolt zöldbabot
Címkézd fel mindegyik zacskót vagy edényt a tartalommal, mennyiséggel és a dátummal. Fektetve helyezd őket a fagyasztóba, kicsit távol egymástól, hogy a levegő jól áramolhasson, és a fagyasztás gyorsabb legyen.
Miért kell blansírozni a zöldbabot, mielőtt lefagyasztod?
A blansírozás azt jelenti, hogy rövid ideig forró vízbe meríted az ételeket, majd gyorsan jeges vízbe teszed őket, hogy megállítsd a főzést. A zöldbab fagyasztása előtt „elengedhetetlen, hogy blansírozd őket a mosás után” – hangsúlyozza a séf. Ez az eljárás fokozza a színüket, megpuhítja őket, és leállítja az enzimek működését, amelyek a romlásért felelősek, biztosítva ezzel az optimális eltarthatóságot.
Tudtad?
A blansírozás inaktiválja azokat az enzimeket, amelyek a tápanyagok romlását okozzák, ami elengedhetetlen a zöldbab textúrájának, színének és tápértékének hosszú távú megőrzéséhez.
Meddig tartható el a friss zöldbab a fagyasztóban?
Ha jól lefagyasztod légmentesen zárható zacskókban, vákuumban vagy megfelelő edényekben, a zöldbab akár 12 hónapig is eltartható a fagyasztóban, bár az ideális az, ha 8 hónapon belül elfogyasztod. Hogy könnyebb legyen tervezni, írd rá a fagyasztás dátumát minden csomagra.
Hogyan olvaszd ki a zöldbabot biztonságosan, amikor eljön az ideje?
Jó hír: nem szükséges kiolvasztani a zöldbabot a főzés előtt. Add hozzá közvetlenül a fagyasztóból a levesekhez, ragukhoz, stb. Ha mégis ki kell olvasztanod, tedd egy éjszakára a hűtőbe, vagy öblítsd le hideg víz alatt egy szűrőben. Sietsz? „Használd a mikrohullámú sütőt 10 másodperces időközönként, amíg felolvadnak” – javasolja a séf.
Hogyan használjuk fel a fagyasztott zöldbabot?
A fagyasztott zöldbab nagyon könnyen elkészíthető, és rendkívül sokoldalú. „Vedd ki közvetlenül a fagyasztóból, hogy számos sós ételbe belecsempészd, miközben növeled azok tápértékét” – ajánlja a séf. A gyerekek imádják az enyhe ízét, ami tökéletes egy rakott burgonyás-húsos ételben. Csodákat művel a levesekben és a ragukban.