Háztartás, Tippek

Hogyan forraljuk fel a vizet gyorsabban? (garantált időmegtakarítás!)

A vízforralás az egyik leggyakoribb konyhai feladat, legyen szó akár egy csésze tea elkészítéséről, tésztafőzésről, a lefolyó dugulásmentesítéséről vagy egyszerűen csak a víz sterilizálásáról. A víz forráspontjának elérésére való várakozás azonban néha végtelennek tűnhet, különösen, ha siet, és elektromos vagy gáztűzhelyen főz. Gazdasági és ökológiai okokból (kevesebb energiafelhasználás érdekében) is érdemes gyorsabban felforralni a vizet. Hogy értékes időt takarítson meg és hatékonyabb legyen az ételek elkészítése során, de hogy ne kelljen órákig várakoznia a fazék előtt, fedezze fel a különböző expressz módszereket, amelyekkel fejfájás nélkül felgyorsíthatja a vízmelegítés folyamatát!

Vízforraló, mikrohullámú sütő vagy főzőlap? Ha az energiaszámlákról van szó, nincs nagy különbség. Ha azonban gyors és hatékony szeretne lenni, akkor a megfelelő eszközöket kell választania! Nem minden eszköz egyformán hatékony. Valójában minden a felforralandó víz mennyiségétől függ. Egy csésze tea felmelegítéséhez a mikrohullámú sütő jobb eredményt ad, mint az elektromos vízforraló, amelynek több vizet kell felmelegítenie. Tehát, bár energiatakarékosabb, mégsem feltétlenül a legjobb választás. Nagyobb mennyiségek esetén azonban az arány megfordul, és olcsóbb és gyorsabb a vízforralót választani.

A tűzhely lassabb, mint a másik kettő. Az indukciós főzőlap azonban kétszer olyan gyors, mint a gázfőzőlap. Ha azonban a főzőlapot választja, van néhány trükk, amivel felgyorsíthatja a fűtési folyamatot. Az alábbiakban felsoroljuk őket!

Hogyan forralhat gyorsabban vizet?

1) Használja a vízforralót a lábas előtt, hogy időt takarítson meg

Az elektromos vízforralók gyorsan melegítik a vizet. Hatékonyabbak, mint a hagyományos főzőlapok, mivel a hőt közvetlenül a vízben koncentrálják. Így időt és energiát takaríthat meg, ha ezt a készüléket választja. Ha tésztát vagy zöldséget főz, melegítse fel a vizet a vízforralóban, mielőtt a hozzávalókat a serpenyőbe öntené. Amikor bekapcsolja a főzőlapot, a víz azonnal forrni fog, és nagyon gyorsan befejezheti a zöldségek vagy a burgonya főzését.

Tészta vagy rizs esetében még a hőfokot sem kell bekapcsolva hagynia a sikeres főzéshez. Ha a víz felforrt, egyszerűen adja hozzá a tésztát, és hagyja, hogy a tűzhely bekapcsolása nélkül, fedő alatt megduzzadjon. Ezt nevezzük passzív főzésnek!

2) Szerezze be a megfelelő felszerelést a gyorsabb vízforraláshoz

Egyszerűen egy megfelelő fedél hozzáadásával a főzési folyamat során 25-30% energiát lehet megtakarítani. Ez az eszköz koncentrálja a hőt és a nyomást, és a gőzt a serpenyőben tartja, így a víz nagyon gyorsan felforr, és a főzési idő felgyorsul. Ne felejtse el a serpenyő méretét ahhoz igazítani, amit főzni szeretne. Egy nagy mennyiségű pörkölt esetében nem kell aggódnia: csak használja a legnagyobb edényt, amit talál. Egy főtt tojás vagy egy kis adag tészta esetében azonban egy kisebb lábast válasszon, amelyben kevesebb vizet kell felmelegíteni, és amelyet a megfelelő hőfokra állíthat.

3) A háztartási készülékek gondozása: a trükk, amire a legkevésbé gondolunk

Egy vízforraló vagy főzőlap gyorsabban felforralja a vizet, ha megfelelően karbantartott. Az optimális teljesítmény érdekében ne habozzon rendszeresen tisztítani a tűzhelyet és vízforralót vízkőmentesíteni. Ezzel a készülékek energiafogyasztását is csökkentheti. Ha például vízforralóját körülbelül háromhavonta vízkőteleníti, 10% energiát takaríthat meg. És természetesen hatékonyabban és hosszabb ideig fog működni.

4) Szükséges-e sót adni a víz gyorsabb felforralásához?

Tény: ha sót adunk a vízhez, az megemeli a forráshőmérsékletet 100 °C fölé, így erősebb és gyorsabb főzést tesz lehetővé. A só hatása azonban az itt használt mennyiségben (mindössze néhány másodperces nyereség és alig 100°C feletti hőmérséklet) nem lesz jelentős. Valójában nagyon sok sót kellene hozzáadni ahhoz, hogy észrevehető hatása legyen, ami az ételt ehetetlenné tenné, mindezt egy olyan hőfokkülönbségért, amely a konyhában nem nagyon lenne észrevehető. Tehát sót adhat hozzá a fűszerezéshez, de ne számítson valódi különbségre a főzési időben.

Minden esetben kerülje a meleg csapvíz felforralását!

A meleg víz felöntése jó idő- és energiatakarékossági módszernek tűnhet. Az egészsége szempontjából azonban nem a legjobb megoldás… Mielőtt a csapból kifolyik a mosogatóba, a csapvíz több órán (vagy akár több napon) át áll a vízmelegítő tartályában. A hő és a páratartalom hatására a folyadék megtelhet szennyező anyagokkal és szennyeződésekkel (baktériumokkal és fémekkel, például a régi csövekben lévő ólommal). Ez káros, sőt potenciálisan veszélyes hatással lehet az egészségre.