A tojásfőzés egyszerű dolog, de némi tudást igényel.
A tojás valószínűleg minden hűtőben megtalálható. Sokan szeretik reggelire készíteni, salátákhoz vagy egy illatos leveshez adni. Azonban, hogy helyesen főzd meg, néhány fontos részletet ismerni kell.
A szerkesztőség utánajárt, hogy mennyi ideig kell főzni a tojást forrás után.
Meddig kell főzni a tojást
Egy szakács ismerősöm, megosztotta a saját tojáskészítési módszerét.
Íme, mit kell tenned: tedd a szükséges mennyiségű tojást egy lábasba, és önts rá hideg vizet úgy, hogy a vízszint körülbelül 3 cm-rel magasabb legyen a tojásoknál. Fontos, hogy hideg vizet használj, mert ha forróval öntöd fel, a tojások a hirtelen hőmérséklet-különbségtől megrepedhetnek.
Kapcsold be a tűzhelyet, és a legnagyobb lángon forrald fel a vizet. Amint a víz felforrt, kapcsold ki a tűzhelyet, és fedd le az edényt fedővel – a tojások a forró vízben készülnek el.
Attól függően, hogy mennyi ideig hagyod őket a vízben, különböző állagokat érhetsz el:
Ha lágy tojást szeretnél, tartsd őket a vízben 4 percig.
Bársonyos textúrájú, lágy sárgájához hagyd őket a vízben 6 percig.
Amikor szilárdabb, de bársonyos, nedves és világosabb színű sárgát szeretnél, 8 percig hagyd őket a vízben.
Ha keménytojást főznél, 11-12 percig tartsd őket a vízben.
Kell-e sózni a vizet tojásfőzés közben?
A tojásfőzés során érdemes sózni a vizet. A só megakadályozza, hogy a tojások megrepedjenek, és segít, hogy könnyebben lehessen megpucolni őket.