Háztartás, Recept, Tippek

Hogyan főzzük meg a céklát 10 perc alatt? Találtunk egy módszert, amivel nem kell majd a lábost súrolni

A cékla különleges helyet foglal el sok magyar konyhájában. Azonban a céklás ételek elkészítése előtt általában hosszadalmas előkészítési folyamat szükséges.

A céklát általában egy lábosba helyezik, felteszik a tűzhelyre és hosszú ideig főzik. Ahhoz, hogy a cékla megpuhuljon, legalább 30-40 perc szükséges. Ha nagyobb példányról van szó, akár 60 perc is lehet a főzés.

Egy másik hátránya ennek az eljárásnak a piszkos lábos, ami a főzés után marad. A cékla főzése után keletkezett lerakódások eltávolítása a lábos faláról sok erőfeszítést igényel. De van egy egyszerű és hatékony módszer, amivel elkerülheted ezt a problémát, és rövid idő alatt puha, könnyen hámozható céklát készíthetsz.

Hogyan főzz céklát 10 perc alatt?

Mikrohullámú sütőre lesz szükséged.

Ehhez a trükkhöz mikrohullámú sütő, celofán zacskó és víz szükséges.
Először alaposan mosd meg a zöldségeket, és tedd őket a zacskóba. Helyezd a zacskót egy üvegtálba, önts bele egy pohár vizet, majd kösd be a zacskót. Szúrj néhány lyukat a zacskóba, hogy a gőz távozhasson.

Helyezd a tálat a mikrohullámú sütőbe, és melegítsd 10 percig. Az idő letelte után vedd ki a zöldségeket, és egy késsel ellenőrizd a puhaságukat. Ha a cékla még kemény, tedd vissza még néhány percre.

A főzési idő hosszabb lehet, ha a gyökérzöldség nagyobb vagy idősebb. Ez a módszer leginkább kisebb mennyiségű cékla elkészítésére alkalmas.

A főzés után öntsd le a vizet a zöldségről, hagyd kihűlni, majd felhasználhatod az étel elkészítéséhez.

Még gyorsabban megfőzheted a céklát mikrohullámú sütőben, ha a zöldséget több darabra vágod.

„Éttermi” cékla recept

Érdemes megjegyezni, hogy egyeseknek nem tetszik a mikrohullámú sütőben vagy lábosban főtt cékla íze. Ha nem sietsz, kipróbálhatod ezt a módszert, ami maximálisan kiemeli a cékla ízét és megőrzi a színét.

Ehhez a céklát legjobb alufóliában sütni.

Vágj akkora darabokat az alufóliából, amekkorákra szükséged van, önts rá olívaolajat, és szórd meg sóval és cukorral.

Tedd rá a céklát, kend meg olajjal, és szórd meg újra sóval és cukorral.
Csomagold be a zöldségeket a fóliába, helyezd őket egy tepsire, és tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe egy órára.

Az idő letelte után tűvel ellenőrizd a puhaságot. A tűnek könnyen bele kell mennie.

Ez a módszer segít megőrizni a zöldség összes hasznos tulajdonságát, és különleges, intenzív ízt ad neki. Ezen kívül, a sült cékla nem piszkítja be az edényeket, mint a főtt változat.