A keménytojása fő, és most a héja szétpattan! Pontosan ezt szerette volna elkerülni. Végül is a tojásfőzés nem is olyan egyszerű… Fedezzen fel néhány tippet, hogy a tojás tökéletes legyen.
Miért törik szét a főtt tojás főzés közben?
Szeretne sikeresen főzni egy keménytojást? De először is meg kell értenie, miért törik meg főzés közben. Ha túl hamar teszi forró vízbe, a tojások egymásnak ütköznek, és hő sokkot szenvednek. Az eredmény: a héjuk megreped, és a fehérje szétterül a lábasban lévő vízben. Szóval tudni szeretné a trükköt? Vegye ki a tojásokat a hűtőből 30 perccel előtte, és hideg vízben kezdje el főzni.
Hogyan főzzön tojást anélkül, hogy eltörne a héja?
Tegyen egy szelet citromot a főzővízbe!
Főzés előtt vágjon egy szelet citromot, és dörzsölje be a tojás héjat vele. Egy másik lehetőség: dobjon egy negyed citromot a tojás főzővizébe. Ezután merítse a tojásokat a hideg vízzel teli edénybe, és hagyja főni, amíg el nem éri a kívánt állagot. A citrom savasságának köszönhetően a tojáshéj ép marad, és könnyebb lesz eltávolítani.
Öntsön egy kis fehér ecetet a tojásfőző vízbe!
A fehér ecet képes felgyorsítani a tojás megszilárdulását. Az eredmény: a tojás főzés után kerek és sima marad. Ha pedig sajnos a héja törékennyé válik, az ecet megakadályozza, hogy a tojásfehérje összekeveredjen a főzővízzel.