Sokan már tudjátok, hogyan kell száraz és friss babot főzni, de a konyhában kezdők számára ez kihívást jelenthet. Hogy ne kelljen mindig konzerv babhoz nyúlnod, elmagyarázom, hogyan kell megfőzni a babot, a száraz bab áztatását és főzési idejét, valamint a hüvelyesek főzését.
Magyarországon a bab alapvető hozzávaló, amit sok receptben használunk: levesekben, salátákban, köretként vagy ízletes főételekben.
Az általam javasolt tippek a családomban használt módszerre épülnek. Mi gyakran zsályát adunk a fazékba a bab főzésekor, de helyettesítheted babérlevéllel, rozmaringgal, vagy akár el is hagyhatod, attól függően, milyen ételt szeretnél készíteni.
Hogyan főzzünk friss és száraz babot
Hozzávalók a száraz bab főzéséhez
400 g száraz bab
2 l víz
1 gerezd fokhagyma
1 ág zsálya
1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a friss bab főzéséhez
1 kg friss bab (hüvelyben)
Víz (amennyi ellepi)
2 gerezd fokhagyma
1 ág zsálya
1 evőkanál olívaolaj
Hogyan főzzük meg a száraz babot
Fejenként körülbelül 70-100 g száraz babot számolj, és a súlyának ötszöröse vizet használj a főzéshez.
A száraz babot ajánlott cserépedényben főzni. Ha nincs ilyen, egy vastag aljú acél edény is jó alternatíva.
Áztasd a babot 12 órán át (például tedd be este, hogy másnap reggel főzhesd), amíg megduplázódik a térfogata.
Ezután öblítsd le folyó víz alatt.
Helyezd a babot egy fazékba, önts rá hideg vizet, adj hozzá egy ág zsályát (vagy babérlevelet), egy gerezd fokhagymát és egy evőkanál olívaolajat.
Főzd a babot nagyon alacsony hőfokon. Ne emeld meg a hőmérsékletet, mert a tökéletes főzés titka, hogy a víz épp csak gyöngyözzön. Kerüld a só hozzáadását a főzés elején, mert az megkeményítheti a bab héját és megrepesztheti azt. Fűszerezz csak a főzés végén, ha szükséges.
A száraz bab főzési ideje a hüvelyesek típusától, méretétől és az áztatás hosszától függ. Hogy elkerüld a hibákat, főzés közben rendszeresen kóstold meg a babot.
A száraz babot áztatás nélkül is meg lehet főzni, de ez jelentősen meghosszabbítja a főzési időt.
Hogyan főzzük meg a friss babot
A friss babnál fejenként kb. 250 g-ot számolj, ami kifejtve nagyjából a fele lesz. A friss babot nem kell áztatni; a legjobb, ha kifejtés után azonnal megfőzöd.
Mint a száraz babnál, használj vastag aljú acél serpenyőt (vagy egy lábast), és önts rá annyi hideg vizet, hogy körülbelül 4 cm-rel ellepje.
Adj hozzá két gerezd fokhagymát, egy ág zsályát (vagy babérlevelet) és egy evőkanál olívaolajat.
Forrald fel a babot. Csökkentsd a hőt, és hagyd gyöngyözni.
A friss bab esetében ne sózd meg a vizet a főzés elején, mert az megkeményítheti a bab héját.
Csak a főzés utolsó perceiben adj hozzá sót, ha szükséges.
A friss bab sokkal gyorsabban fő meg, mint a száraz bab, általában 30-50 perc alatt a víz felforrása után.
Győződj meg róla, hogy nem főttek túl.
A száraz és friss babot kuktában is meg lehet főzni, ami jelentősen lerövidíti a főzési időt.
Azonban a hüvelyesek esetében a hagyományos lassú főzés gyakran jobb, hogy a megfelelő állagot elérd.
A főtt bab tárolása
Mivel a bab főzése időigényes, érdemes nagyobb adagot készíteni, hogy legyen tartalék. A főzővizükben lehűtve a babok néhány napig hűtőben tárolhatók. Le is fagyaszthatod őket, ha egy kis főzővizet is melléjük teszel zárható edényekbe vagy fagyasztózacskókba. Két hónapon belül el kell fogyasztani őket.