Hogyan távolítsuk el a sárgulást a zománcozott edényről, hogy nyoma se maradjon a szennyeződésnek.
A zománcozott edények hosszabb használat után megsárgulhatnak vagy elsötétedhetnek. Ez a probléma a zománc oxidációja miatt következik be a magas hőmérséklet hatására, valamint a savas környezet hatására.
A zománcozott edény megtisztítása a benne lévő sötét lepedéktől nem is olyan egyszerű. Van azonban néhány módszer, amellyel könnyebben és hatékonyabban kezelhetjük az ilyen problémát, és eltávolíthatjuk az ilyen felhalmozódást.
Hogyan lehet gyorsan, minimális erőfeszítéssel megtisztítani egy zománcozott lábast
Ehhez a módszerhez folyékony mosószappanra, 10 százalékos ecetre, szódabikarbónára, egy kis tálra, egy habverőre a keverék felveréséhez és egy háztartási szivacsra lesz szükség.
Össze kell kevernie a keveréket anélkül, hogy a leírt sorrendet megszakítaná. Öntsön 1 evőkanál szódabikarbónát és 1 evőkanál szappant a tálba, és keverje össze habverővel. Ezután adjon hozzá 2 evőkanál ecetet, és szintén jól keverje össze.
A következő lépés az, hogy ezt a keveréket a szivacs puha részét használva átdörzsöli az edényeket. Előtte nedvesítse meg az edényeket egy kevés vízzel.
Hagyja az edényeket egy ideig, legalább 15 percig ázni. Ezt követően dörzsölje át jól az edényeket a szivacs kemény részével, és öblítse le folyó víz alatt.
Ha egy zománcozott edény nagyon „szennyezett” és nehezen tisztítható, akkor a keveréket néhány percig főzze a serpenyőben, majd szivaccsal ismét törölje át.
Ugyanígy elmoshat más edényeket, például csészéket is.
Ez a keverék előre elkészíthető, mivel tárolható hosszútávon is.