Tekintettel arra, hogy ezek a gumók a föld alatt nőnek, nem meglepő, hogy el kell távolítani a nem kívánt szennyeződéseket, mielőtt élvezné a burgonyapürét, a sült, vagy a főtt burgonyát.
Még ha azt az elméletet vallja is, hogy „Isten teremtette a piszkot, és a piszok nem fáj”, vagy az „öt másodperces szabályt” idézi, amikor felkap egy darab lehullott ételt a padlóról, akkor is kétszer is meggondolhatja, hogy elfogyassza-e a burgonyán található szennyeződést.
Meg kell mosni a burgonyát?
Hogyne kellene. „Fontos, hogy főzés előtt alaposan megmossuk, ami segít megelőzni az élelmiszerrel terjedő betegségeket”.
Emellett a vízzel való mosás segít eltávolítani a burgonyagumókból a legtöbb növényvédőszer-maradványt.
Mikor kell megmosni a burgonyát
A burgonyát soha nem szabad megmosni addig, amíg fel nem használjuk, mert a száraz környezet segít maximalizálni a burgonya eltarthatóságát. Mielőtt belemerülnénk abba, hogyan kell megmosni a burgonyát, beszéljünk arról, hogy mikor kell megmosni.
Megmossuk a burgonyát tárolás előtt?
„Nem mosom meg a burgonyát tárolás előtt, mert gyorsabban megromolhat, vagy penészedést válthat ki, ha nedvesség marad rajta.
Ha előre el akarja készíteni a burgonyát, és tárolni szeretné, azt javaslom, hogy mossa meg, hámozza meg, és tárolja hideg vízben, ecettel vagy citromlével. Ez frissen tartja a burgonyát, és nem változtatja meg a színét”.
Megmossuk a burgonyát hámozás előtt?
Igen, a burgonya hámozás előtti megmosása nagyszerű módja annak, hogy továbbra is megőrizzük a tisztaságot, így nem lesz keresztszennyeződés. Ellenkező esetben a szennyeződés a kezünkre vagy a zöldséghámozóra kerülhet, és beszennyezheti a hámozott burgonyát.
Sütés előtt megmossuk a burgonyát?
Sütés előtt mindig mossa meg a burgonyát. Ha megsüti a burgonyát, majd belevág, a késével a szennyeződés a sült krumpli közepébe kerül. És őszintén szólva, nem szeretné a héját tejföllel és metélőhagymával megöntözve enni?. Ahhoz, hogy ezt biztonságosan élvezhesse, meg kell tisztítania a héját.
Hogyan kell helyesen megmosni a burgonyát?
A legjobb módszer, ha a burgonyát egy zöldségkefével súroljuk meg hideg folyóvíz alatt (ne használjon szappant vagy más tisztítószert). Alternatív megoldásként töltsön meg egy nagy mosogatót hideg vízzel, tegye bele a burgonyát, és óvatosan súrolja meg egy könnyű zöldségkefével – ügyeljen arra, hogy minden rovátkába és résbe jusson. A szennyeződés le fog merülni a mosogató aljára, és a burgonyát felhasználásig egy szűrőbe teheti.
Az, hogy mennyire legyen gyengéd vagy agresszív a szennyeződés lemosása közben, attól függ, hogy milyen típusú burgonyával dolgozik. Minél puhább a héja, annál finomabb a burgonya – így az olyan burgonyák, mint az új, a vörös és a viaszos burgonya nem igényelnek többet a folyó víznél és a kezünknél. Mindig áztassa 5 percig vízben, ha makacs szennyeződésfoltok vannak, amelyek nem jönnek le az ujjbegyeivel.