Egy erkély kis terület, ahol nem sok mindent lehet elképzelni… de ez nem igaz! Függőleges növényfal, cserépben termesztett növények a biodiverzitás támogatására, sőt komposztálás is teljesen lehetséges.
A saját komposzt elkészítése 100%-ban környezetbarát tápanyagot biztosít, az oxigén és a különféle szervezetek, például giliszták által végzett szerves hulladékok erjesztésével. A komposzt segíthet akár 50%-kal is csökkenteni a háztartási hulladék mennyiségét.
Hogyan készíts komposztot az erkélyeden? Egy erkélykomposztálóval!
A komposztálás egyszerűen kivitelezhető, kevés helyet és gondozást igényel. Szagtalan (ha jól csinálod: az illata az erdőre emlékeztet, mint a humusz!), és gazdag nitrogénben és ásványi anyagokban, amely kiváló a szobanövényeid és virágaid számára.
Így városban is teljesen lehetséges, sőt erősen ajánlott az erkélyen komposztot készíteni, különösen ha a környékeden nincs közösségi komposztáló.
Ha nincs még komposztálód, vágj bele és készíts egyet könnyedén. Ingyen is beszerezhetsz egyet. Megmutatjuk, hogyan!
Mire lesz szükséged?
A komposzt elkészítéséhez szerezd be:
gilisztákat, de nem akármilyeneket: az Eisenia foetida fajtákat,
komposztot,
régi újságokat (figyelj: ne használj fényes vagy színes papírt),
egy sekély, fedeles műanyag ládát, ami átlátszatlan vagy minél sötétebb, és inkább széles legyen, mint mély.
Így kezdj hozzá a komposzt elkészítéséhez
Először fúrd ki a műanyag ládát: négy lyukat alul (mindegyik sarokba), és tízet mindkét oldalon, a fedéllel együtt, mert a komposztnak mindenképp szellőznie kell.
Ezután készítsd el az alomanyagot: ehhez tépd szét az újságpapírt 1 cm széles csíkokra. Később rétegesen tedd a maradék ételek közé, hogy feltöltsd a ládát. Száraz leveleket is adhatsz hozzá, amelyek nagyban segítenek az indulásban.
Tedd be először az első ételmaradékot (konyhai hulladék) a komposztálóba. Ne terítsd szét a láda alján, csak egy sarokba rakd. Vágd apró darabokra, hogy a bomlás és a giliszták általi feldolgozás gyorsabb legyen.
Fedd le alommal: adj hozzá újságpapírt, kis gilisztákat, és egy kevés komposztot.
Majd óvatosan permetezz rá egy kis vizet, anélkül hogy eláztatnád az újságot. Ha a víz lefolyik a lyukakon, helyezz alá egy műanyag tálcát vagy tegyél újságpapírt a láda alá.
Tedd rá a fedelet a ládára, és várj két hétig.
Amint apró barna gömböket látsz az újságcsíkokon, elkezdheted hetente kétszer etetni a gilisztákat, mindig változtatva, hogy hova teszed az ételt, és ügyelve, hogy az aljára kerüljön, alommal lefedve.
Így nem lesz kellemetlen szag, és nem vonz majd kis legyeket sem a ládád.
Hogyan etesd a komposztodat?
Az újságpapír mennyisége idővel csökken, mert a giliszták is komposzttá alakítják, de nem szükséges újabbat hozzáadni: amikor minden papír eltűnik, ez annak a jele, hogy a komposzt kész, és ideje begyűjteni.
Amit a komposzt szeret
Részesítsd előnyben:
a gyümölcsöket és zöldségeket,
a nyers vagy főtt gabonákat és hüvelyeseket,
a héjakat és magokat,
a fűszernövényeket,
a kávézaccot,
a teafiltereket…
Amit a komposzt nem szeret
Kerüld:
a húst,
a fokhagymát,
a citrusféléket,
a zsíros anyagokat,
a tejtermékeket,
a készételeket…
Tippek a kiváló komposzthoz
Három-hat hónap alatt kiváló minőségű komposztot kaphatsz, ha ezeket az egyszerű szabályokat pontosan betartod.
Mennyi ételt adj a komposztod gilisztáinak?
Ha 500 g gilisztát teszel a ládába, két naponta adhatsz nekik 500 g ételt. Ne terheld túl a ládát étellel, és győződj meg róla, hogy a giliszták elkezdték lebontani az előző adagokat, mielőtt újabb ételt adnál.
Ez mind megfigyelés kérdése is, mert minden komposzt és komposztáló különbözik.
És mi van, ha elutazol?
Ha két-három hétre elutazol, a giliszták tovább dolgoznak a ládában lévő ételen. Csak etesd meg őket, amikor visszatérsz.
Gyakorlati tanácsok a jó komposzthoz
A giliszták szorgalmas munkások, ezért vigyázni kell rájuk:
Ne tedd ki őket fénynek (a giliszták a komposzt alá rejtőznek, soha nem fogod őket a felszínen látni).
A komposzt mindig legyen nedves, de ne elázott, mert a giliszták a bőrükön keresztül lélegeznek.