Mindenki ismeri a klasszikus pattogatott kukoricát, amit kukoricából készítenek. Már az ősi indiánok is több mint 4000 évvel ezelőtt felfedezték, hogy a kukoricaszemek felpuffadnak melegítés hatására. De azt tudtad, hogy hajdinából is lehet finom, ropogós pelyheket készíteni?
Többféleképpen is lehet hajdinából ropogós falatokat csinálni. Nemcsak serpenyőben vagy mikrohullámú sütőben, hanem akár forró olajban is kipattogtathatod. Akármelyik módszert választod, fontos, hogy a hajdinát először át kell áztatni, hogy a szemek megfelelően puffadjanak fel melegítés közben.
Hogyan működik?
Amikor a hajdina kb. 200 fokra felmelegszik, a belsejében lévő víz gőzzé alakul, amitől a szemek belsejében hirtelen nyomás keletkezik, és a héjuk felpattan. A hajdina is sok keményítőt tartalmaz, ami hő hatására vízzel felpuffad és ropogóssá válik.
Hogyan készíts pattogatott hajdinát?
Először is, áztasd be a hajdinát vízbe 8-10 órára. Ezután csepegtesd le, terítsd szét egy tepsin, és szárítsd ki 50 fokos sütőben 3-4 órán át. Ha nem szeretnél ennyit várni, használhatsz előre párolt hajdinát is, amit csak elő kell készíteni a pattogtatáshoz.
Melegítsd fel a napraforgóolajat egy serpenyőben 200 fokra. Ha nincs hőmérőd, akkor azt figyeld, hogy kezd-e enyhén füstölni az olaj. Ezután önts egy kevés hajdinát egy szűrőbe, majd 2-3 másodpercre engedd bele a forró olajba. A kipattogott hajdinát tedd egy papírtörlővel bélelt tálra, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen.
Végül már csak ízlés szerint sózhatod vagy cukrozhatod. A házi készítésű hajdina „popcorn” könnyű, ropogós és igazán különleges snack, amit bátran ropogtathatsz filmnézés közben.