Recept, Tippek

Hogyan lehet a sütőport helyettesíteni a süteményben: 3 módszer

Ma egy olvasói kérdés adott ötletet: „Mivel helyettesíthetem a sütőport a süteményekben?”.

Többször előfordult már velem is, hogy nem volt otthon sütőporom. Általában ilyenkor elszaladok a boltba venni, de végül úgy döntöttem, hogy inkább természetes alapanyagokkal oldom meg.

A sütőpor helyettesítésének oka lehet intolerancia is, ahogy az olvasómnál. Szerencsére több alternatíva is van azoknak, akik érzékenyek rá; ma leírom azt a 3 módszert, amit a legegyszerűbbnek és leghatékonyabbnak tartok.

Az eredmény így is tökéletes lesz: élesztő nélkül is magas, pihe-puha süteményt süthetsz!

Sütőpor helyettesítése: 3 módszer

Helyettesítsd a sütőport szódabikarbónával és citrommal

6 g szódabikarbóna (liszttel keverve)
40 ml citromlé (a tésztában lévő folyadékhoz adva)

Helyettesítsd a sütőport szódabikarbónával és joghurttal

6 g szódabikarbóna (a lisztbe keverve)
70 g natúr joghurt (a tésztához keverve)

Helyettesítsd a sütőport szódabikarbónával és almaecettel

6 g szódabikarbóna (a liszthez keverve)
40 ml almaecet (a tésztához adva)

Eszközök

Mérleg

Elkészítés

A sütőport könnyedén helyettesítheted olyan természetes összetevőkkel, amik szinte mindig vannak otthon.

A megadott mennyiségek közepes méretű süteményekhez ideálisak, tehát a 16 grammos sütőporos tasakot pótolják.

A szódabikarbónát csak keverd a liszthez. Érdemes hagyományos konyhai mérleggel pontosan kimérni.

Ezután add a folyékony hozzávalókat a tésztához: citromot, joghurtot vagy almaecetet.