Ma egy olvasói kérdés adott ötletet: „Mivel helyettesíthetem a sütőport a süteményekben?”.
Többször előfordult már velem is, hogy nem volt otthon sütőporom. Általában ilyenkor elszaladok a boltba venni, de végül úgy döntöttem, hogy inkább természetes alapanyagokkal oldom meg.
A sütőpor helyettesítésének oka lehet intolerancia is, ahogy az olvasómnál. Szerencsére több alternatíva is van azoknak, akik érzékenyek rá; ma leírom azt a 3 módszert, amit a legegyszerűbbnek és leghatékonyabbnak tartok.
Az eredmény így is tökéletes lesz: élesztő nélkül is magas, pihe-puha süteményt süthetsz!
Sütőpor helyettesítése: 3 módszer
Helyettesítsd a sütőport szódabikarbónával és citrommal
6 g szódabikarbóna (liszttel keverve)
40 ml citromlé (a tésztában lévő folyadékhoz adva)
Helyettesítsd a sütőport szódabikarbónával és joghurttal
6 g szódabikarbóna (a lisztbe keverve)
70 g natúr joghurt (a tésztához keverve)
Helyettesítsd a sütőport szódabikarbónával és almaecettel
6 g szódabikarbóna (a liszthez keverve)
40 ml almaecet (a tésztához adva)
Eszközök
Mérleg
Elkészítés
A sütőport könnyedén helyettesítheted olyan természetes összetevőkkel, amik szinte mindig vannak otthon.
A megadott mennyiségek közepes méretű süteményekhez ideálisak, tehát a 16 grammos sütőporos tasakot pótolják.
A szódabikarbónát csak keverd a liszthez. Érdemes hagyományos konyhai mérleggel pontosan kimérni.
Ezután add a folyékony hozzávalókat a tésztához: citromot, joghurtot vagy almaecetet.