A teagombát édes fekete vagy zöld teából „termesztik”, szennyeződések nélkül, hagyva az italt egy bizonyos ideig erjedni.
A kombucha egy olyan teagomba ital, amely napjainkban új népszerűségre tett szert. Ezért sokan kíváncsiak arra, hogyan lehet teagombát termeszteni, hogy élvezhessék a házi készítésű italt.
Hogyan termesszünk teagombát a semmiből otthon
Teagomba teafőzetből
Vegyen fekete vagy zöld teát ízesítők és adalékanyagok nélkül. Öntsön 5 evőkanál száraz teát egy teáskannába, és öntsön rá 0,5 liter forró vizet. Várja meg, amíg a főzet szobahőmérsékletűre hűl, szűrje át egy szűrőn vagy gézen keresztül egy üvegedénybe. Ezután adjon hozzá 7 evőkanál cukrot, és keverje össze. Az edény száját le kell fedni gézzel, és két hónapra meleg, sötét helyre kell tenni. Fokozatosan egy vékony teagombafilm fog kialakulni a felszínen.
Teagomba almaecetből
Vegyen természetes almaecetet tartósítószer nélkül. Hagyja az almaecetes üveget két hónapig sötét, meleg helyiségben, amíg az üledék le nem esik az aljára. Készítsen fekete teát, és adjon hozzá 1 evőkanál cukrot. Öntse az ecetet egy tiszta üvegedénybe, és öntse bele a szobahőmérsékletű teát. Hagyja meleg, sötét helyen két hétig. A folyadék felszínén egy vékony filmréteg fog kialakulni. Ez a teagomba.
Teagomba egy darab felnőtt gombából
Válasszon le egy darab gombát a fő felnőtt gombáról. Mossa meg meleg, forró vízzel, és tegye egy tiszta üvegbe. Készítsen főzetet: 1 liter forró vízhez 2 evőkanál teát. Szűrje le az italt, adjon hozzá 50 g (1,5 evőkanál) cukrot, és hűtse le. Töltse a gombát az üvegbe ⅔ édes teával. Fedje le az üveget gézzel, és tegye meleg, sötét helyre egy hétre.
Hogyan tápláljuk megfelelően a teagombát
Amikor a gomba több milliméteres vagy nagyobb vastagságú lesz – etetni kell. Ehhez óvatosan engedje le az összes folyadékot, hogy a gomba ne fulladjon meg, főzzön új teát cukorral, és hűtse le. Ezután öntse a folyadékot egy tiszta, nagy üvegbe, és helyezze rá a gombát. Fontos: ne legyenek cukorkristályok, mert ettől a gomba megbetegedhet.