A főzés szenvedély lehet, de jól tudjuk, hogy szükséglet is. Mindkét esetben fel kell gyűrnünk az ingujjunkat, és be kell piszkolnunk a kezünket!
Időnként előfordul, hogy az „étel szag” átitatva maradt a függönyökön, a bútorokon vagy általában a levegőben. Ne értsen félre, az ételek illata mindig mámorító és csodálatos emlékeket idéz. De ha valami nagyon erőset főz, például hagymát, fokhagymát vagy halat, ahogy telnek az órák, az illat már nem kellemes .
Lássuk együtt azokat a módszereket, amelyek mindig működnek nálam a rossz szagok esetén.
Két trükk ecettel
Az ecet , mint tudjuk, különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Amellett, hogy alaposan zsírtalanít (és nagyon tartós szaga van), a szagokat is hatékonyan megszünteti. Ha szeretné kipróbálni ezt a gyógymódot, akkor tudja, hogy két egyszerű módon is használhatja .
Pohár trükk
Az ecetes pohár trükk a legegyszerűbb és leggyorsabb. Egyszerűen töltsön meg egy poharat ecettel (nem kell teli tölteni), és helyezze a konyhai páraelszívó alá.
Közben hagyja, hogy a konyha kiszellőzzön, hogy legyen légcsere, és közben a pohár hatni fog . Ez a kis trükk nagyon sokoldalú, akár a hűtőbe is beteheti, hogy elnyelje a benne lévő ételszagokat.
Törlés a ruhával
Az ecetnek fényesítő tulajdonságai vannak, nem véletlen, hogy gyakran használom a konyhai acél tisztítására anélkül, hogy kémiai vízkőoldóhoz folyamodnék.
Ha a takarítás végén egy csepp ecetet tesz a törlő ruhára, törölje át vele a főzőlap felületét , a konyhai csempét és a páraelszívót. Még a legerősebb szagot is hatástalanítja egy csepp ecet.
Szélsőséges esetben gondolhat a forralásra is, most megnézzük együtt, hogy mire gondolok.
Az erős gyógyír a fazékban
Láttunk néhány gyors trükköt, ami különösen akkor segíthet, ha siet. De az én kedvenc természetes gyógymódom a konyhában lévő rossz szagok elnyelésére abszolút a fazekas megoldás.
Használhat bármit, amit szeretne, az alapján, hogy milyen illatot szeretne adni a konyhának és az otthonának. Mondok néhány példát :
Babérlevél: ebben az esetben a babérlevelet nem főzési alapanyagként kell használni, hanem egy lábas vízbe kell tenni és felforralni. A levelekben található illóolajok nagyon kellemes illatot adnak a háznak, elnyelik az ételek illatát.
Fahéj: ha szereti a hangulatos és egy kicsit „téli” illatokat, akkor választhatja a fahéjat. Választhatja mind a rudacskát, mind a porított változatot, amely nagyon könnyen megtalálható a szupermarket fűszer részlegében.
Citrusfélék szeletei vagy héja: citrom, narancs, mandarin… igazán el van kényeztetve a választékkal! Azt is felhasználhatja, ami a kifacsart gyümölcsökből megmaradt, ez kiváló pazarlás elleni szer lesz.
Ecet: ebben az esetben el kell mondanom, hogy nem mindenki kedveli a szagot, amit kezdetben áraszt, elég erős lehet, bár megalapozott és hatékony. Ne feledje, hogy tartsa nyitva a konyhaablakot, ha ezt az erősebb gyógymódot szeretné használni.
Egyéb fűszerek vagy gyógynövények .
Ez csak néhány azok közül a jogorvoslatok közül, amelyeket kipróbáltam a konyhám természetes illatosítására. De azt tanácsolom, hogy kísérletezzen: mindig kombinálhat néhány összetevőt , a rendelkezésre álló vagy a leginkább kedvelt illatok alapján.
Kombinálhatja a narancsot és a fahéjat szegfűszeggel, vagy a citromot rozmaringgal és levendulavirággal.
És a függönyök?
A függönyök, sajnos, egy fájó pont, mivel hajlamosak arra, hogy sok szagot és gőzt szívjanak magukba.
Ha úgy gondolja, hogy szükséges, és összhangban van a vállalásaival, akkor gondolkodhat azon, hogy kíméletesen kimossa a mosógépben, és nedvesen felakasztja. Így kettős előnye lesz: nem kell vasalnia, és tiszta illat lesz még a konyhában is.
Vagy érdemes elgondolkodni azon, hogy 500 ml vízzel, egy kanál szódabikarbónával és 4-5 csepp választott illóolajjal (például levendula vagy citrusféle) permetez egy oldatot. Az oldatot néhány centiméterrel távolságról permetezze, így anélkül illatosítja a függönyt, hogy feltétlenül ki kellene mosnia.
Csak egyet ne feledjen: először tesztelje ezt a függönyfrissítőt egy nem feltűnő helyen, hogy lássa, hogy nem hagy nyomot az anyagon.
2 tipp, ami mindig segít, amikor főzök
Az évek során megtaláltam azokat az apró mozdulatokat, amelyek segítenek abban, hogy a konyha illata jobb legyen, és kevésbé szállja meg az ételek szaga.
Hagyjuk szellőzni a konyhát még főzés közben is. Télen ez gondot okoz, tudom, de tegyük meg, akár csak néhány percre is.
Mindig jól zsírtalanítsuk a bútorokat, mert a szag néha megmarad és a konyha így mindig kicsit „büdös” lesz.