A szőlő nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Ezek a kis szemek tele vannak C-, A- és E-vitaminnal, emellett sok réz, vas és szelén is van bennük. Éppen ezért érdemes beépíteni az étrendedbe. De hogyan élvezheted a szőlő ízét télen, amikor drága a boltban? Van rá egy egyszerű trükk.
Csak le kell fagyasztanod a szőlőt. Ahhoz viszont, hogy megmaradjon az íze, helyesen kell csinálni. Most megmutatom, hogyan ne rontsd el.
Hogyan kell jól lefagyasztani a szőlőt?
Az, hogy lehet-e fagyasztani, attól függ, milyen fajta szőlőt választasz. Ha fagyasztani szeretnél, érdemes mag nélküli szőlőt venni. Ez a típus nemcsak kisebb, hanem jobban megőrzi az ízét is a fagyasztás során.
Miután megvetted vagy leszedted a szőlőt a szárról, alaposan nézd át. Távolítsd el a leveleket, gallyakat és a sérült szemeket. Olyan szőlőt válassz, amin nincsenek foltok vagy horpadások, és nem mutatja a romlás jeleit.
A válogatás után mosd meg a szőlőt hideg víz alatt. Óvatosan bánj vele, mert a héja könnyen megsérülhet, a szemek pedig összetörhetnek, ha durván mosod meg.
A tiszta szőlőt egy papírtörlővel bélelt tálcára helyezd úgy, hogy ne érjenek össze. Így gyorsabban megszáradnak.
Miután megszáradtak, vedd ki őket a nedves papírtörlőből, és rendezd el újra a tálcán, figyelve, hogy ne ragadjanak össze. Ezután tedd a fagyasztóba körülbelül 2 órára.
Amikor megfagytak, átrakhatod őket egy műanyag zacskóba vagy légmentesen zárható dobozba, és visszateheted a fagyasztóba.
Mit lehet kezdeni a fagyasztott szőlővel?
Mire jó a fagyasztott szőlő? Nyilván nem lesz olyan ropogós, mint frissen, miután kiolvasztod. Épp ezért nyersen nem ajánlott, inkább főzéshez használd.
Fagyasztott szőlőből például remek gyümölcslevet készíthetsz teához vagy vízhez, de lekvárnak is tökéletes.
Vannak, akik pitékbe vagy egyszerű desszertekbe teszik a fagyasztott szőlőt.
Csak melegíts fel egy marék szőlőt egy serpenyőben egy kis cukorral, majd keverd össze natúr joghurttal és házi granolával. Ez egy egyszerű desszert – az ujjaidat megnyalod utána, és kevesebb mint 15 perc alatt elkészül.