Háztartás, Tippek

Hogyan távolítsd el a lábosok nyomait a főzőlapról?

A főzőlapokon megjelenő lábosnyomok nem ritkák. Íme néhány termék, amit használhatsz, hogy a lehető legjobban eltávolítsd ezeket.

A főzőlapok nagyon gyorsan koszolódhatnak, és ez teljesen normális. Amikor olajjal főzöl, szinte biztos, hogy zsíros lesz a főzőlap. Ami még rosszabb, ha tésztát vagy rizst főzöl, az sem ritka, hogy a víz kifut a lábosból. Az is előfordulhat, hogy véletlenül üresen hagyod melegedni a lábost, és ekkor a lábos méretével megegyező folt jelenik meg a főzőlapon. Szerencsére ezek a foltok eltávolíthatók.

Milyen termékeket használj, ha lábosnyomok vannak a főzőlapon?

Minél rendszeresebben takarítod a főzőlapot, annál könnyebb lesz a dolgod. Sajnos néha még alapos tisztítás után sem elég ez. Ha a foltok makacsok, és nem jönnek le egyszerűen szivaccsal és mosogatószerrel, akkor más termékekhez kell nyúlnod.

A citrom

Ha a foltok nagyon makacsak, például amikor ételmaradékok égnek rá a főzőlapra, használj citromot. Ez a savas gyümölcs segít eltávolítani a szennyeződéseket. A legjobb eredmény érdekében vágj félbe egy citromot, és dörzsöld a főzőlapot az egyik felével. Enyhén nyomd meg, hogy egy kis lé is kijöjjön. Ezt a módszert a sütőd tisztítására is használhatod.

Az ezüst kő

Erre az eszközre nem mindig gondolunk, pedig bizonyos helyzetekben remek megoldás lehet. Bizonyos foltok, amelyek a főzőlapon vannak, szinte lehetetlennek tűnnek eltávolítani, mintha beleolvadtak volna a lapba. Ezek nem a felületen vannak, hanem teljesen simák. Az ilyen foltok, amelyek gyakran akkor keletkeznek, ha egy üres lábost túl sokáig hagyunk melegedni, eltávolításához az ezüst kő ideális. Habosítsd fel a terméket egy speciális szivaccsal, majd tisztítsd meg a főzőlapot. Ezután öblítsd le tiszta vízzel, majd töröld szárazra mikroszálas kendővel.

A kaparó

Az igazán nehezen eltávolítható foltokhoz, és hogy elkerüld a nem megfelelő szivacs okozta karcolásokat, használj kifejezetten erre a célra tervezett kaparót. Ez nem fogja károsítani a főzőlapot, és a makacs, mélyen ülő foltokat is eltávolítja.

Milyen gyakran tisztítsd a főzőlapot?

A válasz elég logikus. Miután befejezted a főzőlap használatát, és az kihűlt, azonnal tisztítsd meg. Ne várj két-három használatig, csináld meg rögtön. Ha nem teszed meg, a foltok beágyazódhatnak.

Ha néhány napig nem használod a főzőlapot, akkor is érdemes egy gyors tisztítást elvégezni.