A serpenyő a konyha szerves része. Valószínűleg ez a leggyakrabban használt konyhai eszköz. Még különböző típusú serpenyők is léteznek.
Az öntöttvas serpenyő gyakorlatilag elpusztíthatatlan, ellenáll a hőmérséklet-változásoknak és bármilyen tisztítási módszernek. Bár ezek a serpenyők nagyon nehezek, mégis megmaradnak, sőt, öröklés útján generációról generációra szállnak.
A tapadásmentes vagy kerámia bevonattal ellátott serpenyők az öntöttvas serpenyőkkel ellentétben könnyűek és könnyen kezelhetőek, de tisztításkor nagyon sérülékenyek. A zománcozott serpenyők megbízhatóak és tartósak, de idővel fokozatosan használaton kívülre kerültek.
Bármilyen előnyük vagy hátrányuk is van, minden serpenyőben koromréteg – a zsír és a korom keveréke – képződik az aktív használat után. Sütés közben a forró zsír átterjed a serpenyő belső faláról a serpenyő külső falára. Ezután fokozatosan megtapad. Idővel ezek a lerakódások felhalmozódnak, és egyre nehezebb lesz eltávolítani őket, még a szokásos mosogatószerek használatával is.
Számos erős vegyszer áll rendelkezésre e lerakódások eltávolítására, de használatuk biztonságossága továbbra is nyitott kérdés. Nem mindig lehet teljesen lemosni őket az edényekről, ami azt jelenti, hogy a mérgező vegyi anyagok valószínűleg az ételekbe kerülnek.
Érdemes ezért megemlékezni a népi tisztítási módszerekről, amelyek még mindig hatékonyak.
Teflon- és kerámiaedények tisztítása
Sajnos a tapadásmentes bevonatú serpenyők nagyon érzékenyek a mechanikai igénybevételre. Még a normál szódabikarbóna is károsíthatja a speciális bevonatot. Nem ajánlott az ilyen serpenyőben hosszú ideig ételt hagyni. A legjobb, ha szinte azonnal elmosogatjuk, miután egy kicsit kihűlt, szivaccsal és enyhe tisztítószerrel. A kerámia edényeket szódabikarbónával is lehet mosni, de nagyon tisztán és közvetlenül a főzés után.
Ha ez nem elég, a serpenyőt ki lehet főzni mosogatószer és szódabikarbóna oldatban a következő arányban: 1 dl mosogatószer és 4-5 evőkanál szódabikarbóna 3 liter vízhez. Helyezze a serpenyőt a meleg oldatba, és főzze fél órán át. Ezután öblítse le forró vízzel. A serpenyő olyan lesz, mintha új lenne.
A rozsdamentes acél és zománcozott serpenyők karbantartása
Az ilyen típusú serpenyők tisztítására sokkal többféle módszer létezik, mivel kevésbé érzékenyek a különböző termékek hatására.
Tisztítás sóval, ecettel és vízzel
Szórjunk vékony réteg sót a serpenyőbe, és adjunk hozzá 9 %-os ecetet. Tegye a tűzre, amíg a folyadék felforr, majd adjon hozzá 2 evőkanál szódabikarbónát, és kis lángon főzze, amíg a folyadék elpárolog. Ezután vegye le az edényt a tűzről, és öblítse le forró víz alatt.
Tisztítás hamuval
Ha hozzáférhetünk fahamuhoz, az edények tisztításának ez a módszere különösen hatékony lesz. Öntsön egy kevés hamut egy nedvesített szivacsra, és törölje át az edényeket. Tisztítás után öblítse le a hamut vízzel.
Tisztítás aktív szénnel
Törje porrá az aktív széntablettákat, nedvesítse meg enyhén vízzel, és vigye fel a szennyezett felületre. Negyed óra elteltével öblítse le szivaccsal.
Tisztítás szódabikarbónával
Szórjon szódabikarbónát egy benedvesített szivacsra, és törölje át a serpenyőt. A nehezebben mosható területeken hagyja tovább rajta a szódabikarbónát. Ezután öblítse le.
Tisztítás sóval
Ez a módszer olyan edények tisztítására alkalmas, amelyekhez az ételek odaragadtak. Szórjuk meg az edény alját sóval, és várjuk meg, amíg a sült massza megpuhul. Ezután törölje át egy puha fémszivaccsal.
Öntöttvas serpenyők tisztítása
E fém szilárdsága és tartóssága miatt az öntöttvas serpenyők tisztítására elegendő módszer létezik.
Tisztítás tűzzel
Használhat lángot is, de gondosan figyelje a folyamatot, majd egy fémkefével tisztítsa meg a serpenyőt.
Rozsdakontroll
Az öntöttvas serpenyőknek van egy nagy hátránya – a rozsda. Ez a módszer segít megszabadulni tőle. Egy tiszta és száraz serpenyőt 120 °C-os sütőben 40 percig melegítsünk. Ezután kenje meg a serpenyőt növényi olajjal vagy zsírral, és melegítse a sütőben egy órán át 220-230 °C-on. Ezután hűtsük ki a serpenyőt, és amikor kihűlt, kenjük be újra.