A tűzhely gombjai gyakran elhanyagolt, ám nagyon fontos részei a tiszta konyhának. Idővel zsír, por és ételmaradékok rakódnak le rajtuk, így elvesztik fényüket és a baktériumok melegágyává válnak.
Sokan erős vegyszereket használnak a tisztításhoz, de ezek nemcsak a gombok felületét károsíthatják, hanem a szaguk átmehet az ételekre is. A legjobb hír, hogy vannak sokkal egyszerűbb, otthon is megtalálható szerek, amelyekkel könnyen és biztonságosan tisztíthatod a gombokat.
Íme, négy hatékony módszer, amivel erős vegyszerek nélkül megőrizheted a gombok épségét és konyhád tisztaságát!
Ezek a módszerek mind időtállók, így csak választanod kell a legmegfelelőbbet.
1) módszer
Az egyik legnépszerűbb szer a zsíros lerakódások ellen az ánizs-ammónia csepp. Ezek a cseppek bármilyen zsíros szennyeződést eltávolítanak. Egészségre ártalmatlanok, így nem szükséges védőmaszkot viselni. Ha érzékeny a bőröd, ajánlott kesztyűt viselni.
A cseppek mellett szükséged lesz vattapamacsokra és egy régi fogkefére. Az ilyen cseppeket gyógyszertárban lehet beszerezni. Húzz fel kesztyűt, mártsd a vattapamacsot a cseppekbe, majd vidd fel a szennyezett részekre. Ne felejtsd el megtisztítani a sarkokat és réseket, mert ott gyűlik fel a legtöbb zsír.
Ha a folt makacs és nem tűnik el azonnal, cseppents még néhányat és dörzsöld meg a fogkefével. Végül töröld le a gombokat egy tiszta, nedves ruhával.
2) módszer
Az ammónia szintén hatékony tisztítószer lehet. Azonban tiszta formában erős szaga van, ezért ajánlott nyitott ablaknál tisztítani. Használhatsz védőmaszkot. Mindig viselj kesztyűt, ha ammóniával dolgozol.
A tisztítószer elkészítéséhez keverj össze egyenlő arányban ammóniát és vizet. Vegyél egy vattapamacsot, mártsd az oldatba, és vidd fel a gombokra. Hagyd néhány percig hatni, majd töröld le nedves ruhával. Ha szükséges, dörzsöld le a makacs szennyeződéseket egy kefével vagy kemény szivaccsal.
3) módszer
Minden háziasszony tudja, hogy a szódabikarbóna egy univerzális tisztítószer. Viszont nem mindenki tudja, hogy a szódabikarbóna még a makacs zsírfoltok eltávolítására is alkalmas. Nedvesítsd meg a régi fogkefét vízzel, mártsd szódabikarbónába, majd vidd fel a zsírfoltra. Dörzsöld meg, várj néhány percet, majd újra dörzsöld át. Végül öblítsd le tiszta vízzel.
4) módszer
Egy másik népszerű zsíroldó szer a mustárpor. Amellett, hogy hatékonyan tisztítja a zsíros felületeket, fertőtlenít is.
Ha a gombok közepesen szennyezettek, 200 ml forró vízben keverj el 1 evőkanál mustárport. Keverd simára, majd vidd fel a gombokra, és hagyd hatni 10 percig. Öblítsd le tiszta vízzel.
A makacs foltok eltávolítására a mustárpor is jó megoldás. A hatás fokozására adhatsz hozzá egy kis szódabikarbónát is. Szórj a nedves kemény szivacsra mustárport, és dörzsöld át a szennyezett részeket. Várj 1-3 órát, majd öblítsd le vízzel. A gombok olyanok lesznek, mint újkorukban.
Ha minden főzés után letisztítod a tűzhely gombjait, sokkal tovább maradnak tiszták.