Az újév közeledtével sokan igyekeznek rendet tenni a konyhájukban, és gyakran a konyhaszekrények frontjai okozzák a legnagyobb gondot. Az ujjlenyomatokból származó zsíros nyomok, a lerakódott korom és por nem mutatnak jól, de az, hogy mivel tisztítsd őket úgy, hogy ne sérüljön a felületük, nem mindig egyértelmű. Drága tisztítószerekre nincs szükség. Elég néhány otthon is megtalálható termék, hogy könnyedén megtisztítsd a szekrényeket.
„Ahogy az újévet köszöntöd, úgy telik majd az éved” – tartja a mondás. Sokan követik ezt a hagyományt, mások egyszerűen nem viselik el a rendetlenséget ezen a különleges napon. Bárhogy is legyen, senki sem szeretne órákon át takarítani. Éppen ezért érdemes egyszerű takarítási trükköket használni, amelyek időt, energiát és pénzt spórolnak.
Miért koszolódnak el ilyen gyorsan a konyhaszekrények frontjai?
Főzés közben gyakran hozzáérünk a szekrényekhez, méghozzá lisztes vagy olajos kézzel. Ha sokat főzöl, a szekrények gyorsan zsíros, lisztes vagy paníros réteggel borulnak kívül és belül egyaránt.
Ráadásul a szekrények felülete könnyen magához vonzza a főzés során keletkező gőzökből és fröccsenésekből származó zsírt.
A gőz, amely apró zsírrészecskéket tartalmaz, lerakódik a bútorokon, és erre a rétegre por is tapad.
Ha rendszeresen nem tisztítod a szekrényeket, azok nemcsak ápolatlannak tűnnek, hanem a piszok, a kellemetlen szagok és a baktériumok melegágyává is válhatnak.
Hogyan távolítsd el a zsíros foltokat a konyhaszekrényekről? Próbáld ki ezt a 3 házi szert
Sokan tartanak attól, hogy agresszív tisztítószereket használjanak a konyhaszekrényekhez, és igazuk van. A nem megfelelő tisztítószerek károsíthatják a bútorok felületét, amit már nem lehet helyrehozni.
Az ilyen szennyeződések eltávolításához érdemes gyengédebb, de hatékony zsíroldó szereket használni. Erre a célra olyan termékek is megfelelnek, amelyek valószínűleg már a háztartásodban is megtalálhatók, és olcsók. Mit használhatsz?
Ecet
Az egyik legjobb és legsokoldalúbb tisztítószer, amit biztonságosan használhatsz a konyhaszekrények tisztítására, az ecet.
Ez egy sav, amely híres zsíroldó tulajdonságairól. Használat előtt fele-fele arányban hígítsd vízzel.
Szódabikarbóna
A nehezebben eltávolítható, makacs foltokhoz, például az ételmaradékokhoz, használhatsz szódabikarbóna és víz alapú pasztát. Ez enyhe dörzsölő hatást fejt ki, és segít eltávolítani az elsőre ellenálló szennyeződéseket.
Ha fényes felületű konyhabútorod van, és el akarod kerülni a karcolásokat, készíthetsz egy keveréket szódabikarbónából, ecetből és mosogatószerből.
Keverd össze az összetevőket a következő arányban: 3 evőkanál szódabikarbóna + 2 evőkanál ecet + néhány csepp mosogatószer.
Az ecet „semlegesíti” a szódabikarbónát, így az nem karcolja meg a szekrények felületét. A keveréket egy puha szivaccsal vidd fel a szekrényekre, hagyd hatni 10 percig, majd öblítsd le vízzel, és töröld szárazra egy ruhával.
A szódabikarbóna hatékonyságát növeli a növényi olaj is. Keverd össze a két összetevőt egyenlő arányban, és használd a zsíros réteg eltávolítására.
Citromsav
Egy másik hatékony házi szer a zsíros lerakódások ellen egy három összetevőből álló folyadék: 1 teáskanál citromsav, kb. 250 ml víz és egy kevés szappan. Keverd össze az összetevőket, és alaposan mosd le a szekrényeket – kívül és belül egyaránt. A szekrények ragyogni fognak a tisztaságtól.