A fokhagyma igazi konyhai szuperhős, de sajnos nem szeret hosszan „bulizni” a konyhapulton. Ha szeretnéd megőrizni az aromáját és az erejét tavaszig (vagy még tovább), itt az idő, hogy a fagyasztót is hadrendbe állítsd!
Első szabály: csak a menők mehetnek a fagyasztóba
Ne próbáld megmenteni a romlott vagy már „kiszolgált” fokhagymát, mert nemcsak magát rontja el, de a többi hűtött kincsedet is. Inkább válassz szép, feszes és friss fejeket – ezek a sztárok fogják megcsillogtatni tudásukat a hidegben.
Hogyan készülj a téli fokhagymafesztiválra?
1) Gerezdre bontva, pucolva
Válaszd le a gerezdeket, hámozd meg őket, majd tedd zárható zacskókba vagy műanyag dobozba. Amikor szükséged van rájuk, csak vedd elő – fagyott állapotban is remekül működnek a serpenyőben.
2) Héjasan, egészben
Csomagold be a fokhagymafejeket frissen tartó fóliába, és már mehet is a fagyasztóba. Felengedés után szinte olyan lesz, mintha épp most szedték volna a kertből (már ha lenne kerted).
3) Aprítva vagy préselve
Nyomd át a fokhagymát a présen, vagy aprítsd fel, és adagold jégkockatartóba. Ha megfagyott, tedd át zacskóba vagy dobozba. Így bármikor kéznél lesz a kész „fokhagyma-kockád” levesekhez, mártásokhoz vagy bármilyen ételhez, amihez egy kis extra íz kell.
4) Szószként
Ha időt akarsz spórolni, keverj össze egy kis olíva- vagy napraforgóolajat, fokhagymát, kaprot és petrezselymet. Adagold jégkockatartóba, fagyaszd le, és tessék! Kész az ízbomba, ami bármikor feldobja a salátáidat vagy köreteidet.
A fokhagymás szósz receptje
100 ml napraforgó- vagy olívaolaj
7 gerezd fokhagyma
Egy csipet kapor és petrezselyem
Vágd apróra a zöldeket és a fokhagymát, keverd össze az olajjal, és fagyaszd le kockákban. Ízlés szerint turbózhatod más fűszerekkel is.
Extra tipp: tartsd kordában az illatokat!
A fokhagyma szeret uralkodni, ezért mindig jól zárható edénybe vagy zacskóba tedd, különben az egész fagyasztód átveszi a jellegzetes illatát. Ha nagyon kreatív vagy, még a fokhagymaszárakat is felhasználhatod paszta vagy krém formájában.
Téli túlélőcsomag – fokhagyma módra!