A cékla egy sokoldalúan felhasználható alapanyag különféle ételek elkészítéséhez.
A cékla népszerű zöldség, amely különleges helyet foglal el a magyar konyhában. Azonban a helytelen tárolás miatt elveszítheti hasznos tulajdonságait. Nézzük meg, hol érdemes tárolni a céklát, hogy minél tovább friss maradjon.
Hűtőszekrényben
Ahogyan a legtöbb zöldség, a cékla is jól tárolható a hűtőszekrényben, de léteznek más lehetőségek is.
A cékla hűtőszekrényben körülbelül egy-két hónapig marad friss.
Sötét és hűvös helyen
Az ideális tárolóhely egy zöldséges pince, de bármilyen sötét, hűvös hely megfelelő lehet. Ügyelj arra, hogy a cékla ne érintkezzen más tárgyakkal vagy zöldségekkel tárolás közben.
Ha a céklát hűvös, sötét helyen tárolod, két-négy hónapig is friss maradhat.
Fagyasztóban
Ha még tovább szeretnéd megőrizni a cékla frissességét, fagyaszd le!
Így csináld:
1) Vágd le a cékla zöldjét.
2) Forralj vizet egy edényben, majd tedd bele a céklát.
3) Főzd 30 percig. Akkor kész, ha villával könnyen átszúrható.
4) Öntsd le róla a vizet, és helyezd jéghideg vízbe.
5) Hámozd meg a céklát, majd vágd kockákra.
6) Rendezd el a céklát egy sütőpapírral bélelt tepsin egy rétegben.
7) Helyezd a fagyasztóba 1-2 órára.
8) A megfagyott céklát tedd szilikon- vagy műanyag fagyasztózacskóba.
A fagyasztóban a cékla akár egy évig is eltartható.