A húskészítmények a mikroorganizmusok miatt könnyen megromlanak. A pazarlás elkerülése érdekében gondoskodni kell a megfelelő tárolásukról. Tájékoztatásul közöljük, hogy a -18 °C-on vagy az alatt fagyasztott húskészítmények hosszú távú, folyamatos tárolásra alkalmasak. Ebben a cikkben többet megtudhat a húskészítmények tárolásáról.
Húskészítmények: mennyi ideig tárolhatók a fagyasztóban?
Ahogy fentebb említettük, az ilyen hőmérsékleten tárolt fagyasztott húskészítmények hosszú ideig eltarthatók. Az ételmérgezésért felelős baktériumok és kórokozók nem jelentenek szaporodási kockázatot.
Ha kivesszük és megfelelően használjuk fel őket, akkor a hosszú fagyasztóban tárolás után sem jelent egészségügyi kockázatot az elfogyasztásuk.
A fagyasztott húskészítmények esetében a minőségromlásért a belső kémiai reakciók, a tárolás okozta kiszáradás, az oxigénnel való érintkezés vagy a helytelen kiolvasztás a felelős.
Ennek következtében furcsa szagot, de furcsa ízt is észrevehetünk, a színváltozásról nem is beszélve.
Mit kell tehát tudnia?
Általánosságban elmondható, hogy a húskészítmények 1-2 hónapig fagyaszthatók. Az eltarthatósági időt némileg meg lehet hosszabbítani, de a kezdeti minőség már nem lesz meg.
A főtt húsokat vásárlás után célszerű minél hamarabb lefagyasztani. Minél tovább tartjuk őket a fagyasztóban, annál szennyezettebbé válnak.
Tartsa szem előtt, hogy ha egyszer már kiolvasztotta a főtt húsokat, még aznap fogyassza el. A csomagolt termékek esetében szigorúan be kell tartani a csomagoláson feltüntetett dátumot.
Felolvasztáskor a lassabb folyamat érdekében tegye rozsdamentes acél- vagy üvegedénybe.