A hűtőszekrény és a fagyasztó hőmérsékletének beállítása biztosítja, hogy az élelmiszerek jól megmaradjanak, de tudta, hogy ez jelentős hatással lehet az energiaszámlájára is? Ez a két készülék rengeteg energiát fogyaszt. Az élelmiszerek tartósítása és az energiahatékonyság közötti tökéletes egyensúly megtalálása ezért kissé trükkösnek tűnhet, különösen azért, mert néha hajlamosak vagyunk véletlenszerű beállításokat végezni, hogy utólag ne nyúljunk hozzájuk, ami hiba lehet. Ezért most elmagyarázzuk, hogyan végezze el a megfelelő hőmérséklet-beállításokat, hogy energiát takarítson meg, és csökkentse az energiaráfordítást anélkül, hogy az ételek frissessége és minősége sérülne.
A hűtő-fagyasztó: a számlákat terhelő kombó
A hűtőszekrény olyan készülék, amely a háztartás teljes energiafogyasztásának negyedét, azaz körülbelül 200-500 kWh/év energiát fogyaszt, bár ez a készülék kapacitásától, korától, állapotától és karbantartásától függően változhat. A fagyasztók viszont 100 és 500 kWh/év között mozognak. Fontos tehát, hogy ne csökkentse túlságosan a hőmérsékletet, különben a számlák az egekbe szöknek. Ugyanakkor nem akarja megszakítani a hűtési láncot, és nem akarja kockáztatni, hogy megbetegedjen a rosszul tartósított élelmiszerektől. Íme, hogyan találja meg a megfelelő egyensúlyt, hogy elkerülje a túlfogyasztást!
Hogyan állítsa be a hűtőszekrény hőmérsékletét? Milyen hőmérsékletre állítsuk be a hűtőszekrényt?
Nagyon gyakran a beállítások 2°C-tól 8°C-ig terjedő hőmérsékletet tesznek lehetővé. Az ideális hűtőszekrény-hőmérsékletnek 5°C-nak kell lennie, az optimális értékek pedig 0°C és 6°C között vannak (szemben a fagyasztó -6°C és -12°C közötti értékével). Hőmérő nélkül azonban nehéz lehet különbséget tenni a különböző hűtőtípusok között, amelyek némelyike elektronikus termosztátot, színes pontokat vagy tárcsát használ. A hibák elkerülése érdekében feltétlenül olvassa el a használati utasítást.
A forgógombos hűtőszekrény esetében általában a 60%-os szabály érvényes. Más szóval, ha a skála 1-től 5-ig terjed, akkor állítsa 3-ra. Ha a skála 1 és 7 között van, állítsa a gombot 4-re. Végül, ha a számok 1 és 10 között mozognak, a legjobb, ha a forgatógombot 6-ra állítja. Ne feledje, hogy az 1-5-ig terjedő termosztáton minél magasabb a szám, annál hidegebb lesz. Tehát az 1-es lesz a legkevésbé hűvös beállítás, az 5-ös pedig a leghűvösebb.
Vegye figyelembe, hogy a hőmérséklet zónánként eltérő!
A hőmérséklet nem egyenletes az egész készülékben, ezért bizonyos érzékeny élelmiszereket ne tegyen a hűtőszekrény ajtajához, ahol a legnagyobbak az eltérések és a legmelegebbek a hőmérsékletek (6°C körül). Egyes területek hidegebbek, mint mások, ezért az élelmiszereket ennek megfelelően kell tárolnia. A leghidegebb zóna, általában a legfelül vagy közvetlenül a frissentartó felett, általában nem lesz hidegebb 2°C-nál. Ezt a zónát friss tejtermékek és sajtok, nyers hús és hal, felvágottak, tenger gyümölcsei és felolvasztandó termékek tárolására használják. A zöldséghűtő 4-6°C körül mozog. Végül a hűvös zóna (4°C körüli) ideális a készételek számára.
Hogyan állítható be a fagyasztó hőmérséklete, és milyen hőmérsékletet válasszunk?
Az Európai Unió -18°C és -24°C közötti hőmérsékletet javasol. Ezzel nemcsak a túlfogyasztást kerüljük el, hanem azt is biztosítjuk, hogy az élelmiszereket ne tároljuk helytelenül. Akár láda-, álló-, fiókos vagy mélyhűtőszekrénye van, azt tanácsoljuk, hogy törekedjen a -18°C-ra, hogy megelőzze a baktériumok és mikrobák elszaporodását, miközben optimális tárolási körülményeket és ellenőrzött fogyasztást biztosít. Mindenesetre ez a hőmérséklet sok készülék esetében a szabványos hőmérséklet. Vegye azonban figyelembe, hogy eltarthat egy ideig, amíg a készülék eléri az optimális hőmérsékletet. Egy fagyasztóláda esetében 24 órát kell várnia zárt ajtók mellett, mielőtt betenné az élelmiszereket.
Egy álló fagyasztó esetében azonban választhat egy olyan beállítást, amely attól függ, hogy mennyi ideig szeretné tárolni az élelmiszereket. -18°C-on az élelmiszerek akár egy évig is eltarthatók. Ha csak három hónapig szeretné őket tárolni, akkor -12°C is elegendő. Végül, ha 48 órán belül szeretné felhasználni az ételt, állítsa a hőmérsékletet -6°C-ra.
Hogyan állapíthatja meg, hogy a fagyasztó elég hideg-e: a pohár víz trükkje
Amikor néhány napra elutaznak, néhányan lefagyasztanak egy edény vizet, majd a tetejére egy érmét tesznek. Ha az érme víz alatt van, amikor visszatérnek, az azt jelezheti, hogy a készüléket kikapcsolták, és a benne lévő ételek esetleg nem tartósítottak megfelelően. Ezzel a vizsgálati módszerrel azt is meg lehet állapítani, hogy a készülék elég hideg-e, vagy a helytelen beállítások miatt olvadt-e el a jég.
Vegye figyelembe, hogy nyáron a konyhában uralkodó meleg befolyásolhatja a fagyasztó működését. Ilyenkor nehezebben tudja tartani a hőmérsékletet. Ezért az optimális tartósítás érdekében érdemes lehet csökkenteni a hőmérsékletet.