Növény, Tippek

Így élvezheted a friss kaprot egész télen: mindössze 4 hét alatt nő az ablakpárkányon

A kapor az egyik legkedveltebb fűszernövény, amit gyakran használnak különböző ételekhez, salátáktól kezdve a levesekig, sőt húsételekhez is. Télen azonban, amikor friss kaprot nehezebb találni, még inkább vágyunk az ízére.

Szerencsére még a hideg hónapokban is élvezheted a friss kaprot egyenesen az ablakpárkányodról! Néhány hét alatt ezek az illatos zöldek otthon is megteremnek, és egész évben megőrzik ízüket és aromájukat.

Ebben a cikkben megtudhatod, hogyan nevelj kaprot könnyen és gyorsan az ablakpárkányodon, és hogyan biztosítsd magadnak a frissességet egész télen.

Bár a kaprot egy egyszerű virágcserépbe ültetjük, érdemes előkészíteni azt. Az aljára tegyünk 2–3 centiméter vízelvezető réteget (kavicsot, agyaggranulátumot), és töltsük fel földdel. Bármilyen általános virágföld megfelel. Nedvesítsük meg a földet, készítsünk kis árkokat a magoknak, és szórjuk bele őket.

A magokat nyomjuk le finoman, majd spricceljünk rájuk egy kis vizet. Ezután takarjuk le a cserepet fóliával, és tegyük néhány napra sötét, meleg helyre. Várjuk meg, míg kikelnek a magok.

Legfeljebb egy hét múlva megjelennek az első hajtások. Ekkor a kaprot áttesszük az ablakpárkányra. Jobb, ha napos oldalon van – így nem lesz szükség mesterséges fényre. Fontos figyelni, hogy ne legyen huzat, mert a téli hideg károsíthatja a kaprot. Ha nincs elegendő természetes napfény, megfelelő spektrumú lámpát is használhatsz, amit 50 centiméter magasságban helyezz el a növények fölé. Ha gyerekeid vagy háziállataid vannak, ügyelj rá, hogy ne nézzenek közvetlenül a lámpába, mert az veszélyes a szemükre.

Ha mindent előkészítettél, csak várnod kell a termésre. Bár két hét alatt a kapor még nem érik meg teljesen, az első kis hajtásokat már látni fogod, és használhatod az apró leveleket főzéshez. Az igazi termésre azonban még kicsit várni kell – a teljesen beérett, illatos kapor 4–6 hét alatt örvendeztet majd meg.

A kapor egyáltalán nem igényes növény: elég a napfény vagy a napfényt utánzó lámpák, és a rendszeres locsolás, hogy egész télen friss zöldfűszered legyen.