Háztartás, Tippek

Így kell főzni a tésztát, hogy ne hizlaljon!

Amikor a tésztára gondolunk, gyakran egy gyors és egyszerű étel jut eszünkbe, amely remek megoldás, ha nincs időnk bonyolult fogásokra. Vajon te is megfelelően készíted el a tésztádat?

Talán, mint a legtöbben, úgy gondolod, hogy a tészta az, amit egyszerűen csak forró vízbe dobsz, és pár perc múlva már fogyaszthatod is a finom ételt. Azonban ennél sokkal több rejlik ebben az egyszerű folyamatban, mint gondolnád. A helytelenül elkészített tészta nem várt plusz kalóriákat adhat hozzá az étrendedhez.

Az optimális elkészítés titka apró részletekben rejlik – mint például a pontos mérések, a főzési idő, és a megfelelő párosítás más ételekkel.

Helytelenül főzött vagy túl nagy adagokkal gyorsan több kalóriát vihetsz be, mint szeretnél. Ráadásul, ha a tészta nincs megfelelően elkészítve, elveszítheti ideális textúráját, ami miatt az étel nem lesz olyan finom, mint lehetne.

A helyes adagolás mérése

Sokan alapvető hibát követnek el a tésztafőzés során, amikor nem különítik el a száraz és a főtt tésztát.

A száraz tészta súlyát általában a csomagoláson feltüntetik, de főzés után megnő, mivel vizet szív magába. Például 75 gramm száraz tészta kb. 180 gramm főtt tésztává válik.

Ez azt jelenti, hogy ha nem figyelünk a fazékba tett száraz tészta mennyiségére, akkor főzés után az adag lényegesen nagyobb lehet, ami több kalória beviteléhez vezethet, mint amit szerettünk volna. Fontos, hogy pontosan lemérjük a száraz tésztát főzés előtt, így elkerülhetjük a túlzott kalóriabevitelt.

A főzés hatása a kalóriaértékre

A tészta a főzés során vizet vesz fel, és így nő a térfogata, de ez nem jelenti azt, hogy kalóriaértéke csökken.

Sokan követik el azt a hibát, hogy a főtt tészta súlya alapján számolják a kalóriákat. A csomagoláson feltüntetett kalóriamennyiség a száraz súlyra vonatkozik, ezért ezt mindenképpen figyelembe kell venni az adagok meghatározásakor.

Például, ha a csomagoláson az szerepel, hogy 180 gramm főtt tészta egy bizonyos kalóriamennyiséget tartalmaz, ez nem ugyanaz a mennyiség száraz tésztára vonatkozóan.

Tippek az adagkontrollhoz

A túlzott adagok és ezzel a túlzott kalóriabevitel elkerülése érdekében javasolt konyhai mérleget használni. Így pontosan nyomon követheted, mennyi tésztát fogsz enni, és elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket a kalóriaértékkel kapcsolatban.

Ezenkívül egészségesebben is elkészítheted a tésztát, ha zöldségeket és sovány fehérjéket adsz hozzá, így kisebb adagokkal is jól fogsz lakni. Így fenntarthatsz egy kiegyensúlyozott étkezést, amely rostban és fehérjében gazdag lesz, ugyanakkor könnyebben emészthető és kalóriaszegényebb is.