A mosogatás nem olyan egyszerű feladat, mint gondolná. Valóban, ha rosszul végezzük, az edények piszkosak és foltosak maradnak. Ennél is több, néhány gyakori hiba, amit mosogatás közben elkövetünk, elősegítheti a baktériumok és kórokozók elszaporodását, vagy akár keresztszennyeződéshez is vezethet. Fedezze fel ezeket a mosogatási hibákat, amelyeket soha nem szabad elkövetnie.
A jó mosogatóhigiénia biztosítása, valamint a baktériumok és kórokozók elkerülése érdekében fontos, hogy elkerüljünk bizonyos gyakori hibákat.
Milyen hibákat kell elkerülnie mosogatás közben?
Íme, a 6 leggyakoribb hiba mosogatás közben, amelyeket el kell kerülni
Nem távolítjuk el a maradékot mosogatás előtt
Mosogatás előtt fontos, hogy az ételmaradékot és a törmeléket a szemetesbe dobja, hogy elkerülje a csövek eltömődését, de a kellemetlen szagok kialakulását is. Kerülje azt is, hogy a zsiradékot a mosogatóba öntse. Ha ugyanis forró, akkor könnyen folyik a szifonba, de a hideg víztől megkeményedik, és így olyan dugulást okoz, amely eltömíti a csövet. Ezért tanácsos az edényekről a zsírt papírtörlővel felszívni, mielőtt elmosogatná azokat. A zsír és ételmaradékok eltávolítása után ne feledje, hogy a tányérokat és edényeket forró vízbe áztassa, mielőtt lesikálná őket. Így könnyebben tisztíthatja meg. Még ha mosogatógépet is használ, akkor is ajánlott először tiszta vízben leöblíteni az edényeket és eszközöket, mielőtt beteszi őket a készülékbe, hogy még száradás előtt eltávolítsa a maradványokat, és így könnyebben lehessen mosogatni.
Mosogatás előtt nem tisztítjuk meg a mosogatót
A mosogatót megfertőzik a baktériumok, amelyek az edények és tányérok mosogatása után felhalmozódnak. Ezért fontos, hogy a mosogatás előtt fertőtlenítse a mosogatót. Ehhez használhat fehér ecetet vagy szódabikarbónát. Miután befejezte a mosogatást, ne felejtse el kitakarítani a mosogatót, és eltávolítani az állóvizet, hogy elkerülje a baktériumok szaporodását elősegítő párás környezetet.
Mosogatás közben az összes edényt a mosogatóba tesszük
A teli mosogató akadályozza az edények megfelelő tisztítását, de meg is nehezíti ezt a feladatot. Ha ugyanis a zsíros serpenyőket vagy edényeket összekeveri más edényekkel, akkor azt kockáztatja, hogy az edényeken mindenhol zsiradékot talál. Ez pedig fáradságosabbá teszi a mosogatást. A legjobb, ha az edényeket a szennyeződés szintje szerint mossa el. Kezdje a legkevésbé piszkos edényekkel, és fejezze be a legpiszkosabb edényekkel. Ez segít elkerülni a más edényekkel való keresztszennyeződést. A keresztszennyeződés a baktériumok egyik ételről a másikra történő átvitelét jelenti, a kezeken, az eszközökön vagy a munkafelületen keresztül. A keresztszennyeződés élelmiszer fertőzéshez vezethet. Ezért fontos az edények tisztaságának biztosítása.
A mosogatószer túladagolása
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a nagy mennyiségű mosogatószer használata hatékonyabb tisztítást tesz lehetővé. Ez a hiedelem azonban téves. Valójában a túl sok mosogatószer használata szabad szemmel nem látható maradványokat hagyhat az edényeken és tányérokon. Ha mosogatógépet használ, ajánlott vízlágyítót hozzáadni. A kemény vízből származó vízkő ugyanis foltot hagy a poharakon és a fedeleken, vízkővel szennyezi a mosogatógépet és károsítja azt. Arról nem is beszélve, hogy túlzott energiafogyasztáshoz is vezethet. Az energiatakarékosság érdekében ne feledje azt sem, hogy vásárlás előtt ellenőrizze a mosogatógép energiacímkéjét. Válassza az A jelzésűt, ami azt jelenti, hogy kevesebb energiát fogyaszt.
Nem cseréljük le az edények mosogatásához használt szivacsot
A mosogatáshoz használt szivacs igazi táptalaja a baktériumoknak. A benne lévő nedvesség ugyanis elősegíti a mikrobák és baktériumok fejlődését. Ahhoz, hogy elkerülje az edények, és így az ételek megfertőzését is, fontos, hogy a szivacs megfelelő higiéniát biztosítson. Ehhez hagyja megszáradni a szivacsot, amint befejezte az edények mosogatását. Ne feledje továbbá, hogy fertőtlenítse és rendszeresen cserélje. A szivacson lévő baktériumok eltávolításához áztassa 5 percre fehér ecetbe. Miután lecsöpögtette róla az ecetes vizet, 60 másodpercre a mikrohullámú sütőbe is beteheti, hogy fertőtlenítse.
Nem szárítjuk meg az edényeket tárolás előtt
Fontos, hogy a megtisztított edényeket és tányérokat alaposan megszárítsa, mielőtt elrakná őket. Ezzel elkerülheti a gombásodást és a nedvesség miatt kialakuló rossz szagokat. Ehhez ne felejtsen el tiszta, száraz ruhát használni, és rendszeresen cserélje azt.
Ezeknek a hibáknak az elkerülésével biztosíthatja edényei jó higiéniáját, és hatékonyan eltávolíthatja a baktériumokat és a kórokozókat.