Egészség, Recept

Ismerd meg, hogyan készíts vegán kurkumás majonézt az egészséged érdekében

Ha keresed a lehetőségeket, hogy élvezd a finom házi majonézt, de nem a hagyományosat, talán ez a vegán változat érdekelhet, függetlenül attól, hogy ennek az étkezési stílusnak a híve vagy-e vagy sem. A legjobb, hogy ízlésedhez igazíthatod, és különböző receptekben tálalhatod, legyen szó szendvicsekről, salátákról, zöldségrudacskákról stb.

Miért tartalmaz kurkumát?

Ez a recept kurkumát tartalmaz, amely egy különleges összetevő, amely egy csipetnyi ízt és színt kölcsönöz a készítménynek, nem hagyva figyelmen kívül a táplálkozási tulajdonságait. A házi receptek egyik előnye, hogy minőségi alapanyagokat tartalmaznak, így a kereskedelmi forgalomban kapható termékekhez képest jobb előnyökkel járnak.

A kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amelynek antioxidáns tulajdonságokat tulajdonítanak, amelyek segítenek a szabad gyökök által okozott sejtkárosodások leküzdésében, valamint gyulladáscsökkentő ereje segít abban, hogy egészségesebbek legyünk. Egy kis őrölt fekete borsot is adhatunk hozzá, mivel elősegíti a kurkuma felszívódását.

Recept

Ez a vegán majonézes változat körülbelül egy tálra elegendő, így nincs szükség nagy adagokra ahhoz, hogy értékelni tudd az ízét és az állagát. Azt javasoljuk, hogy lassan adagoljuk a hozzávalókat, így az ízlésünknek megfelelően tudunk módosítani, különösen a só, a kurkuma és a állag mennyiségén.

Hozzávalók

  • 1/2 csésze kókusztej
  • 1/4 csésze beáztatott kesudió félbevágott részei
  • 1/4 teáskanál őrölt kurkuma (vagy több, ízlés szerint)
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj
  • 1/2 csésze extra szűz kókuszolaj, folyékony állapotban
  • 3,1/2 evőkanál almaecet
  • 1/2-1 teáskanál só (vagy több, ízlés szerint)

Elkészítés

Első lépés: Adjuk a kókuszolajat, a kesudióféléket, a sót és a kurkumát egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe, és turmixoljuk egy percig, amíg sima és krémes lesz. Most tartsuk bekapcsolva a turmixgépet, és folytassuk a lassú csepegtetést az olívaolajjal és az ecettel, amíg minden jól össze nem keveredik.
Második lépés: Az eredmény kissé folyósnak tűnhet, de ne feledd, hogy a hűtőszekrénybe téve össze fog állni, ha hígnak tartod még több kesudiót adhatsz hozzá.
Ha viszont azt szeretnéd, hogy a keverék kicsit folyékonyabb legyen, akkor még több olívaolajat és ecetet adhatsz hozzá. Mindezt lassan és ízlés szerint kell tenned, hogy a receptet az ízlésedhez igazítsd.
Harmadik lépés: Végül öntsd át egy tálba, és tálalás előtt tedd a hűtőbe egy-két órára. Tálald ezt a házi majonézt a kedvenc ételeidhez. Akár 5 napig is eltartható.

Egy másik lehetőség

Bár a fenti recept könnyen elkészíthető, és a hozzávalók sok bioboltban megtalálhatók, a vegán majonéz egy másik, egyszerűbb változatát is elkészítheted mindössze 6 alapanyagból.

Például tegyél a turmixgépbe 1/2 csésze szójatejet, 1/2 csésze olívaolajat, 1 teáskanál kurkumát, 2 gerezd zúzott fokhagymát, majd 2 evőkanál citromlevet és ízlés szerint sót. Lassan turmixold, amíg a hagyományos majonézhez hasonló állagot nem kapsz.

Ha a cikk tetszett és szeretne az oldal fejlődéséhez, sikeréhez hozzájárulni, kérünk, ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival. Köszönjük.