Gyakran, amikor hazatérünk a boltból, sokan elgondolkodunk: hogyan érdemes a megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket a hűtőben tárolni? Néhányan műanyag zacskóban hagyják őket, abban a hitben, hogy így tovább frissek maradnak. Mások viszont biztosak benne, hogy ki kell venni a csomagolásból, hogy elkerüljék a nedvesség felgyülemlését és a rothadást. Mit mondanak erről a szakértők?
Mit nem kell hűtőben tárolni?
Először is fontos megérteni, hogy nem minden gyümölcsöt és zöldséget kell hűtőben tartani. A szakértők szerint szobahőmérsékleten érdemes tárolni:
paradicsomot;
banánt;
avokádót;
egyes citrusféléket;
padlizsánt;
hagymát;
burgonyát.
Ezeket a termékeket mindenképp ki kell venni a műanyag zacskóból vagy dobozból. Szabadon kell tartani őket egy hűvös, száraz, jól szellőző helyen.
A burgonya a sötét helyet kedveli, a banánt pedig nem érdemes paradicsom és avokádó mellé rakni, hacsak nem akarod, hogy gyorsabban érjenek meg.
Hogyan tárold a gyümölcsöket és zöldségeket a hűtőben: zacskóban vagy anélkül
Az alma például az a gyümölcs, amelyet nem muszáj kivenni a zacskóból. Érdemes a hűtő zöldség-gyümölcs fiókjába tenni.
Érdemes lyukakat fúrni a zacskón. Ez segít megtartani a nedvességet, miközben kiengedi az érés során felszabaduló etilént.
A brokkolit és a karfiolt is a zöldséges fiókban kell tárolni. Fontos, hogy mosatlanul, csomagolásban maradjanak felhasználásig.
A zöldborsót magas páratartalmú fiókban kell tárolni abban a csomagolásban, amelyben megvetted. Érdemes gyorsan elfogyasztani, mert hamar romlik.
A sárgarépát is a műanyag zacskóban kell hagyni felhasználásig, miután eltávolítottad a zöldjét. A zacskón lyukakat is fúrhatsz a légáramlás érdekében.
A répa tovább friss marad, ha alaposan megmosod, megszárítod, és levágod a „végét”.
A szőlőt mosatlanul, a szárain tárolva kell tartani felhasználásig. Ha szellőző műanyag zacskóban volt, ott hagyhatod, vagy egy lélegző edényben is tárolhatod.
Az uborkát viszont a hűtő legmelegebb részén, például az ajtó közelében kell tárolni. Próbáld meg néhány napon belül elfogyasztani. A legjobb, ha egy papírtörlővel kibélelt tárolóedénybe teszed, hogy „lélegezhessenek”.
Ahhoz, hogy a kaliforniai paprika minél tovább friss maradjon, hajts félbe egy papírtörlőt, tedd egy biztonságos műanyag zacskóba, és helyezz bele egy vagy két paprikát, majd zárd le szorosan.
Az epret és a legtöbb bogyós gyümölcsöt légmentesen zárható edényben érdemes tárolni, papírtörlővel kibélelve, hogy az felszívja a felesleges nedvességet.
A friss zöldfűszereket úgy kell kezelni, „mint egy élő virágcsokrot”. Vágj le egy centit az aljáról, és tedd egy pohár vízbe.
A hűtőben tárold, a leghidegebb résztől távol, és cseréld naponta a vizet. A bazsalikomot és a mentát viszont vízbe téve a konyhapulton kell tartani.