A hagyma szeletelése még mindig könnyeket csal a szemekbe. Nem csoda, hogy az emberek folyamatosan keresik a hatékony és egyszerű megoldásokat. Hogyan lehet sírás nélkül aprítani a hagymát? Kiderült, hogy ehhez elég egy egyszerű trükk a késsel.
Szinte mindenkivel előfordul. A konyhában vagyunk, vacsorához aprítjuk a hagymát, és hirtelen könnyek kezdenek folyni, a szemünk ég. Ez azért van, mert a hagyma irritáló vegyi anyagokat bocsát a levegőbe. Számos elmélet létezik arra, hogyan lehet ezt a kellemetlen hatást elkerülni. Nemrég egy séf kipróbált egy trükköt, és megosztotta az eredményt az Instagramon.
A trükk a kés és egy kis mennyiségű olívaolaj használatáról szól. Mindössze annyit kell tenned, hogy a penge felületét bekened egy kis olívaolajjal, és elkezded aprítani a zöldséget.
Hogyan működik ez? Kiderült, hogy az irritáló anyagok az olívaolajban megmaradnak, mielőtt elpárolognának és irritálnák a szemünket.
Hogyan vágjunk helyesen hagymát? Figyelj a penge élességére és a hőmérsékletre
Egy jó gyakorlat, ami segíthet, hogy megbizonyosodj arról, a késed éles-e.
Az éles kés kevésbé sérti a hagyma húsát, így kevesebb irritáló gáz szabadul fel. Ezzel szemben a tompa eszköz nehezítheti az aprítást, és növelheti az illékony gázok jelenlétét a hagymában.
Ezenkívül az elkészítés előtt érdemes 30-45 percre hűtőbe tenni a hagymát. Az alacsony hőmérséklet szintén lassítja a kémiai reakciókat.