Háztartás, Tippek

Kulináris trükkök. Ha egyszer megtanultad őket, az ételed olyan lesz, mint egy étteremben!

Ha kíváncsi rá, hogyan készítenek a szakácsok mindig hibátlan és ízletes ételeket, most megtudhatja! Az általuk használt kulináris trükkök gyakran titokban maradnak, de mi ma elárulunk néhányat közülük! Elvégre mindig jól esik jó tippeket kapni.

A szaftos hús titka

A húsok sütésekor gyakran keményre sülnek. Ezt elkerülheti, ha a húst sütés előtt egy ideig a pácban hagyja. Mindössze három pohár vízre, 1/4 csésze sóra és 1/4 csésze cukorra van szüksége. Ezután tegye a húst a hűtőbe legalább egy órára (a hús méretétől és vastagságától függően). Ne tegye a húst 8 óránál hosszabb időre a hűtőbe.

A legjobb palacsinta

A palacsintatésztához mindig adjon 2 evőkanál tejszínt. A tészta ettől lesz habos, és a palacsinta íze is jobb lesz.

A fűszerek titka

A kiválasztott fűszereket érdemes addig sütni, amíg illatozni nem kezdenek. Ezután adjuk őket az ételekhez.

Burgonyapüré

A megfelelő burgonya kiválasztása nagyon fontos. A tökéletes íz és állag elérése érdekében mindig adjon hozzá egy kevés tejet és vajat. Ha azt szeretné, hogy a püré igazán mesés ízű legyen, adjon a püréhez tejszínhabot.

Régi burgonyája van, és szeretné, ha olyan íze lenne, mint az újnak? Próbálja ki ezt a trükköt!

Főzéskor mindig adjon a burgonyához egy darab friss sárgarépát. A sárgarépában lévő karotin megőrzi a burgonyában lévő C-vitamint. Ez egy nagyon egyszerű, de nagyon hasznos tipp, hogy a legtöbbet hozza ki kedvenc ételéből. Ráadásul a burgonya sokkal jobb ízű lesz.

Egy nagyon finom steak

A tökéletes steak érdekében soha ne süsse meg azt a húst, amit éppen most vett ki a hűtőből. Várjon legalább 1-2 órát, amíg szobahőmérsékletűvé válik. Akkor egyenletesen fog átsülni. A húst sütés előtt meg is kell tisztítani, hogy eltávolítsuk a felgyülemlett nedvességet.

Rizs

Ha azt szeretné, hogy a rizs hófehér legyen a főzés után, adjon a vízhez 1/3 citrom levét. Ha azt szeretné, hogy a rizs íze tökéletes legyen, ne felejtse el beáztatni. A rizs beáztatása főzés előtt nagyon fontos, és az emberek gyakran nem is tudnak róla. Az áztatás csak a hosszú szemű, kerek és barna rizs főzésekor mellőzhető. A rizst 30 perctől 1 óráig kell áztatni főzés előtt.

Tojás

Ha rántottát süt, adjon hozzá kukoricakeményítőt. Ez javítja a kész étel ízét, ugyanakkor felgyorsítja a főzési folyamatot.

Könnyű, tészta

A tésztához mindig adjon puha, szobahőmérsékletű vajat.

Hal

A halat grillezés előtt kenje meg vékonyan majonézzel és sózza meg. Tálalás előtt citromlével ízesítse.

Cukor

Ne csak édesítőszerként használja a cukrot. Ez is kiváló ízfokozó, akárcsak a só. Adjon hozzá egy kis cukrot, és az ételek íze még hangsúlyosabb lesz.

Tojás

Ha tökéletes tojást szeretne, szüksége lesz egy kis vajra és sóra. Olvasszon fel fél teáskanál vajat egy serpenyőben, majd üssön bele egy tojást, és süsse 4 percig. Végül adjon hozzá egy kis sót.

Ha kulináris csodává szeretné varázsolni az ételt, öntsön vizet a serpenyőbe, és fedje le.

Ne féljen a fokhagymától

Ha fél a fokhagymát használni az ételben az erős szaga miatt, adjon hozzá egy kis citromlevet. Ez semlegesíti a szagot, de az íze ugyanolyan remek marad.

Kenyér

Ha szereti a házi kenyeret, és rendszeresen készíti, próbálja ki, hogy sütés előtt egy tál vizet tesz a sütő aljára. A kenyér tökéletesen meg fog sülni, és a héja nagyon ropogós lesz.

Krémleves

Mielőtt nekilátna a krémleves elkészítésének, pirítsa meg a zöldségeket olívaolajban. Ezután adjon hozzá vizet vagy húslevest. A zöldségekhez cukrot is adhat, hogy karamellizálódjanak. Ettől a zöldségek ízletesebbek lesznek. Ezt a trükköt akkor is érdemes észben tartani, amikor pörköltet készítünk a zöldségekből.

Még néhány hasznos kulináris tipp

Ha köretet készít, a vizet cserélje levesre – így sokkal jobb ízt kap.

A csomómentes tejszínes mártáshoz csak adjon hozzá egy csipetnyi sütőport.

Ha tejfölt adunk a mártásokhoz, attól sűrűbb lesz. A tejfölt először keverje el a mártás egy kis részével, majd keverje össze a mártás többi részével. Vigyázzon, hogy ne keverje erősen a mártást.

Használjon tengeri sót a hagyományos só helyett, amikor steakeket készít. A jódozott só nem távolítja el a hús sajátos vérszagát, ami elronthatja az ételt. A tengeri só semlegesíti ezt a szagot.

A puhább és lédúsabb húsért áztassa be sütés előtt tojásfehérje és kukoricakeményítő keverékébe. Ez a kombináció pácalapnak is alkalmas.

Süsse meg a tökéletes pitét! Adjon a tésztához egy csipet sót. Ez segít kihozni a kapott desszert édes ízét.

Adjon mustárt a pörköltekhez és mártásokhoz, vagy adjon hozzá egy kis mogyoróvajat. Ettől az ételek ízletesebbek és laktatóbbak lesznek.

Ha karfiolt főzünk, mindig adjunk a vízhez egy teáskanál szódabikarbónát. A karfiol nemcsak a színét fogja megtartani, de az íze is jobb lesz. Higgye el, ez egy remek ötlet!