Háztartás, Tippek

Lehet-e többször felforralni a vizet: ezt tudnod kell, mielőtt teát készítesz

Az emberek gyakran nem gondolkodnak el a vízforralás kérdésén, pedig sok múlik rajta.

Világszerte emberek milliói szeretik a forró italokat, mint a kávé vagy a tea. Ehhez minden otthonban található egy elektromos vízforraló vagy egy olyan edény, amit tűzhelyen lehet használni. A mindennapi életben erre a folyamatra nem szánunk sok időt – elég megnyomni egy gombot vagy bekapcsolni a gázt vagy az elektromos melegítőt. Egy dolgot viszont mindenkinek tudnia kell: miért nem szabad kétszer felforralni a vizet.

Mit érdemes tudni a csapvízről

Mindig emlékezz arra, hogy a csapvíz nem mindig tökéletes folyadék. Számos szennyeződést tartalmaz – például klórt, amit a víz fertőtlenítésére használnak, valamint magnéziumot és kalcium-sókat, amelyek jelenlétét a vízforraló belső falán látható vízkő bizonyítja. A forralás során éppen ezek a szennyeződések csapódnak ki.

Ezenkívül kis mennyiségben nehézfémeket is találhatunk a vízben, például cinket, ólmot és stronciumot. Ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy szabad-e a vizet többször felforralni, és káros-e ez az egészségre.

Először is, a forralás során „nehézvíz” (deutérium-oxid) képződik, amely deutériumot és tríciumot – azaz nehézhidrogént – tartalmaz (D és H). Bár ezek aránya minimális, és nem jelent közvetlen veszélyt az emberi szervezetre.

Másodszor, a vízforralás koncentrálja a vízben lévő ásványi sókat. A folyadék eléri azt a hőmérsékletet, amikor elkezd párologni, míg a sók maradnak és koncentrálódnak – ez természetes kémiai folyamat. Ezt vizuálisan is észrevehetjük, amikor a sók kiválnak és vízkövet képeznek. Ezért fontos időnként megtisztítani a vízforralót, bár ezek az anyagok nem veszélyesek az egészségre.

Harmadszor, a vízben lévő szerves anyagok forraláskor reakcióba lépnek az „aktív klórral”. Ennek eredményeként mérgező anyagok képződnek.

Lehet-e többször felforralni a vizet?

Ha ugyanazt a vizet kétszer, háromszor vagy többször felforraljuk, azzal csökkentjük annak hasznos anyagtartalmát, ami közvetlenül befolyásolja a tulajdonságait. Bár a víz így is biztosítja a szervezet számára szükséges nedvességet, hasznos anyagok már nem maradnak benne. Ezért ajánlott rendszeresen megtisztítani a vízforralót a vízkőtől, és a vizet mindig csak egyszer forralni fel használat előtt.

Meddig kell forralni a vizet?

Ez egy nagyon fontos kérdés, mert ettől függ a folyadék biztonságossága. A vízforralás időtartamát az alapanyag minősége határozza meg. A forralás egyszerű módszer a fertőtlenítésre. A vizet legalább öt percig kell forralni, de néha az optimális idő 20 perc.